Bij betalingsproblemen ook melding betalingsonmacht doen


Wil je op de hoogte blijven van alle actuele updates die voor jou als ondernemer van belang zijn? Ga dan naar ons corona liveblog via de onderstaande knop.

CORONA LIVEBLOG

Moet je, als je betalingsproblemen hebt, ook melding betalingsonmacht doen?

UPDATE 08/04/2020

Het Ministerie van Financiën heeft op 7 april j.l. besloten dat dit niet nodig is.  Bron: Forum Salaris

Het Ministerie van Financiën heeft gisteravond besloten dat een aparte melding betalingsonmacht niet meer nodig is. Je hoeft deze melding niet meer afzonderlijk te doen als je om uitstel van betaling in verband met corona, gaat vragen voor loonheffingen en/of omzetbelasting van een rechtspersoon die onder de vennootschapsbelasting valt. Dit geldt voor zowel de al verstreken als voor de toekomstige tijdvakken.

Voorbeeld

Een bv draagt de loonheffing over de maand februari 2020 i.v.m. de coronacrisis niet af. Op 24 april 2020 ontvangt de vennootschap de naheffingsaanslag. Hiervoor doet de bv een verzoek om bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis. Deze wordt als melding betalingsonmacht aangemerkt. Niet alleen voor de komende tijdvakken maar ook voor de maand februari is de melding tijdig.

UPDATE 02/04/2020

Bij betalingsproblemen door het coronavirus kan worden verzocht om uitstel van betaling voor de verschuldigde inkomsten- en vennootschapsbelasting, btw en loonheffingen. Als er echt sprake is van zwaar weer, is het raadzaam om ook betalingsonmacht te melden.
Als de BV belastingschulden en premies niet kan betalen, kan de bestuurder van de BV privé aansprakelijk worden gesteld voor de onbetaalde schulden: loonheffing, omzetbelasting, premies bedrijfspensioenfonds.

Melden
Om privéaansprakelijkheid te voorkomen moet de BV binnen 2 weken na de dag waarop de verschuldigde belasting voldaan diende te worden betalingsonmacht melden.

Hoe?
Betalingsonmacht voor loonheffing en omzetbelasting moet schriftelijk bij de Belastingdienst, melding voor bedrijfspensioenpremies bij het bedrijfspensioenfonds.
Bij de Belastingdienst dient bijgaand formulier gebruikt te worden. https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/melding_betalingsonmacht_belastingen_en_premies_ov941z13fol.pdf

Let op:
Melding betalingsonmacht is niet het zelfde als verzoek om uitstel van betaling. Dit verzoek dient separaat ingediend te worden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op met je adviseur of bel naar 0546 -62 99 00 of mail naar info@hendriksen.nl.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.