Corona-maatregelen op de werkvloer


Wil je op de hoogte blijven van alle actuele updates die voor jou als ondernemer van belang zijn? Ga dan naar ons corona liveblog via de onderstaande knop.

CORONA LIVEBLOG

Hoe moet ik als werkgever omgaan met de corona-maatregelen op de werkvloer?

De overheid heeft ingrijpende maatregelen genomen, zoals het sluiten van o.a. de scholen en kinderdagverblijven, horecagelegenheden, sport- en fitnessclubs en het verbieden van evenementen van meer dan 100 personen. Werknemers moeten thuisblijven indien ze klachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts. Bovendien adviseert de overheid dringend om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Deze maatregelen zijn voorlopig tot en met 6 april ingesteld. Hoe moet jij als werkgever hiermee omgaan?

Zorgplicht voor medewerkers

Jij hebt als werkgever een zorgplicht ten aanzien van jouw medewerkers. Dat betekent dat je verplicht bent om de medewerkers in een veilige en gezonde werkomgeving te laten werken. Ten aanzien van het coronavirus betekent dit dat je in kaart moet brengen welke risico’s dit virus met zich meebrengt voor jouw werknemers. Vervolgens ben je verplicht maatregelen te nemen om de risico’s zo veel als mogelijk te beperken en moet je jouw medewerkers hierover informeren. Afhankelijk van het soort onderneming kun je hierbij denken aan bepaalde protocollen en aan voorzorgsmaatregelen ten aanzien van hygiëne en hoe je omgaat met bijvoorbeeld buitenlandse reizen van jouw werknemers etc. Met de nieuwe maatregelen is de zorgplicht nog meer aangescherpt en zul je hier serieus mee moeten omgaan. Dit betekent dat je moet stimuleren en controleren dat werknemers met klachten thuis blijven en dat je werknemers zoveel als mogelijk moet laten thuiswerken. Dit zul je moeten faciliteren, waarbij je de Arbowetgeving hieromtrent niet uit het oog mag verliezen.

Wij adviseren je om de website van het RIVM (www.RIVM.nl) hierover goed in de gaten te houden en bij vragen ons te bellen via 0546 – 62 99 00 of te mailen naar info@hendriksen.nl.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.