Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Voordat je belangrijke transacties zoals fusies, overnames en financieringsrondes aangaat, is een grondige waardebepaling van aandelen essentieel om inzicht te krijgen in het potentieel van jouw bedrijf. Verschillende methoden kunnen worden gebruikt om de waarde te berekenen, waarvan de uitkomst houvast en onderbouwing biedt bij onderhandelingen. Onze adviseurs kunnen jou begeleiden en helpen bij het maken van strategische keuzes.

Vrijblijvend adviesgesprek

Alles wat je moet weten

Een van de meest gebruikte methoden voor waardebepaling is de Discounted Cash Flow (DCF) -analyse. Hierbij worden verwachte toekomstige inkomsten en uitgaven in contante waarde omgerekend op basis van een disconteringsvoet. Deze disconteringsvoet weerspiegelt het risico en de rendementseisen van investeerders, en het resultaat is de netto contante waarde (NCW) van het bedrijf, wat een indicator is van de waarde van het bedrijf.

Naast de DCF-methode wordt ook vaak gekeken naar de intrinsieke waarde van het bedrijf, waarbij de totale activa worden verminderd met de totale schulden. Deze methode geeft inzicht in de waarde van de activa van het bedrijf. Een andere benadering is de rendementsmethode, waarbij wordt gekeken naar het verwachte rendement op investeringen in het bedrijf.

Bij de rentabiliteitswaarde wordt het verwachte rendement van het bedrijf geanalyseerd. Deze waardebepalingsmethode richt zich op de potentiële winstgevendheid van het bedrijf en houdt rekening met de toekomstige kasstromen en de verwachte groei. Deze benadering is vooral nuttig voor bedrijven waarvan de waarde voornamelijk wordt bepaald door de verwachte winstgevendheid in de toekomst in plaats van reeds gerealiseerde winst, denk bijvoorbeeld aan snelgroeiende start-ups.

Waar de bovenstaande methodes een objectieve indicatie geven van de waarde van het bedrijf, doen ze niet altijd voldoende recht aan externe factoren, zoals de marktomstandigheden en de branche waarin het bedrijf actief is. Door zogenaamde multiples te gebruiken, kunnen we een brug slaan tussen de objectieve berekening en de reële waarde van de onderneming.

Waarom Hendriksen?

Van de waardebepaling en het verkoop-klaarmaken van jouw onderneming, tot het zoeken van een koper en het finaliseren van de deal, onze Corporate Finance-adviseurs doorlopen samen met jou alle stappen. Is het nodig om een zijstap te maken? Dan schakelen we onze accountants, jurist of fiscalisten in. Zo begeleidt het dealteam van Hendriksen Corporate Finance bij elke stap in het verkoopproces.

  • We hebben meer dan 20 jaar ervaring in waardebepalingen;
  • We maken jouw onderneming verkoop-klaar, zo ga je optimaal de markt op;
  • We begeleiden van het eerste idee tot de definitieve handtekening. En ook daarna.

Kom met ons in contact

Onze specialisten helpen graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met je op.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Vind een vestiging in de buurt

DOE DE FINANCIERINGSCHECK

Ben je op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Doe direct de financieringscheck en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.