Is de bedrijfswaardering en de prijs hetzelfde?

Jij hebt je er vast ook wel eens schuldig aan gemaakt, het door elkaar gebruiken van de termen prijs en waarde. Vaak worden de begrippen prijs en waarde in één adem genoemd. Begrijpelijk, echter is dat niet juist. Bedrijfswaardering gaat uit van het bepalen van de waarde van een bedrijf. Hierbij wordt naar verschillende factoren gekeken en bovendien zijn er verschillende modellen waarmee gerekend kan worden. De uitkomst van dit complexe proces, de waarde van het bedrijf dus, hoeft niet gelijk te zijn aan de prijs die uiteindelijk overeengekomen wordt.


ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat is het verschil tussen de waarde en prijs van een bedrijf?

De waarde van een bedrijf is het bedrag waarop de verkopende partij en de kopende partij de onderneming schatten. De prijs van een bedrijf is het daadwerkelijke bedrag dat wordt betaald. Dit kan dus boven of onder de daadwerkelijke waarde van een bedrijf liggen.

De waarde van een onderneming is afhankelijk van meerdere factoren, maar dit geldt ook voor de prijs. Enkele voorbeelden van factoren zijn; de bereidheid van de koper om het bedrijf te kopen, de bereidheid van de verkoper om het bedrijf te verkopen, op welke termijn wil de koper het bedrijf kopen en op welke termijn wil de verkoper het bedrijf verkopen. Bijvoorbeeld, een bedrijf is voor jou meer waard als je bestaande activiteiten combineert met de activiteiten van het bedrijf dat jij koopt. Anderzijds, als je als verkopende partij het bedrijf zo snel mogelijk wil verkopen, ben je eerder bereid om genoegen te nemen met een prijs die minder is dan de daadwerkelijke waarde.

Verschillende methoden voor een bedrijfswaardering

De waarde van een bedrijf wordt op verschillende manier bepaald. Hieronder wordt een opsomming gegeven van deze methoden. Ook staat er een link met een uitleg over deze verschillende methoden.

  • Goodwill methode
  • De DCF-methode (Discounted Cash Flow)
  • De intrinsieke waarde methode
  • De methode van de rentabiliteitswaarde

Uitleg methoden

Hulp bij een bedrijfswaardering

Zonder de juiste kennis van zaken is het bijna onmogelijk om een bedrijf te waarderen. Dat wil niet zeggen dat jij als koper betrokken hoeft te zijn bij dit proces. Integendeel! Het is belangrijk dat jij weet waar onze specialisten mee bezig zijn. Welke methode wordt toegepast? Waarom kiezen wij voor een bepaalde methode? En wat is de onderbouwing van deze keuzes? Belangrijke vragen waar jij als uiteindelijke koper inzicht in moet hebben/krijgen. Corporate Finance Specialist Cor Jan Verkerk neemt jou mee in het proces waarin je nauw wordt betrokken.

Meer informatie?

Benieuwd hoe wij jou ondersteunen en adviseren? Neem contact op met Hendriksen Corporate Finance Specialist, Cor Jan Verkerk, door te bellen naar 0546 – 62 99 00 of te mailen naar c.j.verkerk@hendriksen.nl. Vraag daarnaast eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek aan via de onderstaande knop.

Download onze gratis whitepapers over onder andere bedrijfswaarderingen.

HCF-SPECIALS DOWNLOADEN

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Manager Corporate Finance

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.