Leasefiets; voor zowel werkgever als werknemer een top deal. 

De ochtend beginnen met een verfrissende fietstocht naar het werk. De zon die net op komt en de vogels die beginnen te fluiten. Fietsen naar het werk is niet alleen een ontspannen begin van de dag, maar zorgt volgens onderzoek dat werknemers meer gemotiveerder en minder vaak ziek zijn. Het kan daarnaast ook nog financieel voordeliger zijn voor zowel werkgever als werknemer.


Download gratis Leasefiets whitepaper

Wat is er nieuw?

Fietsen is gezond en kan naast lichamelijke voordelen ook financiële voordelen hebben. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werknemer als werkgever. Vanaf het jaar 2020 geldt een nieuwe regeling voor de leasefiets oftewel een fiets van de zaak. Deze regeling is vergelijkbaar met een auto van de zaak. Dit betekent dat werknemers die een fiets ter beschikking gesteld krijgen via hun werk jaarlijks slechts 7% bijtelling betalen. Maak je hier als werknemer gebruik van? Dan vervalt het recht op onbelaste reiskosten elke dag dat je op de fiets komt mocht je deze nu nog wel ontvangen.

Weg met parkeerkosten, kilometerdeclaraties, benzinekosten, onderhoud enzovoorts. Door werknemers te voorzien van een leasefiets wordt het niet alleen voor hen aantrekkelijker om relatief goedkoop een dure fiets te gaan gebruiken doordat zij alleen de bijtelling hoeven te betalen, ook voor werkgevers is het financieel aantrekkelijk om werknemers dit aan te bieden.

Welke soorten lease zijn er?

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende vormen leaseconstructies zijn. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om met je adviseur te bespreken wat je toekomstplannen zijn. Heeft het bedrijf veel liquide middelen nodig of zijn er plannen om in de nabije toekomst een investering doen? Samen met jouw adviseur kan de beste keuze gemaakt worden voor jouw onderneming.

De voordelen van financial lease

  • er kan gebruikgemaakt worden van investeringsaftrek;
  • de winst wordt verlaagd met als gevolg minder winstbelasting verschuldigd;
  • de onderneming wordt direct economisch eigenaar;
  • er wordt in termijnen betaald;
  • na betaling van de laatste termijn ook juridisch eigenaar;
  • financial lease wordt niet dubbel gewogen;***
  • financial lease leidt niet tot een BKR-inschrijving.

De voordelen van operational lease

  • bij operational lease wordt je geen eigenaar;
  • de leasekosten zijn aftrekbaar van de winst;
  • je betaalt in termijnen.

De fietsregelingen vallen t/m 2019 onder de vrije ruimte van de wkr maar de ter beschikking gestelde fiets door de fiscale bijtelling vanaf 2020 niet meer

Een fiets valt nu onder de werkkostenregeling (WKR). Een werkgever heeft 1,2% van de loonsom van alle werknemers om belastingvrij te schenken aan het personeel. Bij alles wat hierboven wordt uitgegeven geldt dat er een loonheffing over moet worden betaald. Vanaf 2020 zal de vrije ruimte worden vergroot naar 1,7%.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de fiets van de zaak? Mijn collega’s en ik staan je graag te woord. Bekijk daarnaast hoe wij je kunnen voorzien van belastingadvies, veel ondernemers laten geld liggen doordat zij niet op de hoogte zijn van fiscale voordelen waar zij gebruik van kunnen maken.

*** ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan wordt financial lease niet meegewogen bij bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag voor jou in privé.

mr. H.J.C. (Dick) de Ruiter

Belastingadviseur

mr. M.H. (Marko) Wiggers

Belastingadviseur

mr. A.W. (Sander) van Beek

Kantoorleider / Belastingadviseur

L.I. (Ingrid) Kremers RB

Belastingadviseur

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.