Management Buy Out

Binnen het vakgebied van bedrijfsovernames worden termen als Management Buy Out (MBO) en Management Buy In (MBI) vaak gebruikt. Mogelijk oriënteer jij je op een bedrijfsovername en wil je weten wat deze termen precies betekenen of ben je op zoek naar Management Buy Out advies. In dit artikel lees je wat een Management Buy Out is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe je een MBO financiert. Ben je op zoek naar advies voor jouw specifieke situatie? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met onze Corporate Finance adviseurs.

Adviesgesprek aanvragen

Alles wat je moet weten

Er is sprake van een Management Buy Out bij een bedrijfsovername door (een) eigen manager(s) van een organisatie. Zo’n Management Buy Out komt onder andere bij familiebedrijven regelmatig voor. Ook Hendriksen is van oorsprong een familiebedrijf. In 2009 heeft Gerrit Hendriksen het stokje overgedragen aan zijn zoon Gerbert-Jan Hendriksen. Is er in de toekomst niemand binnen de Hendriksen-familie die het stokje wil overnemen? Dan zal ook bij ons eventueel worden gekeken naar een Management Buy Out. Het kan dan dus zo zijn dat huidige managers zich inkopen in onze organisatie.

Er zijn verschillende redenen om een MBO uit te voeren. De eerste reden is strategisch. Merk jij dat de organisatie waar je voor werkt goed draait, maar zie je ook dat er nog veel meer uit te halen valt? Dan is dit een moment om te kijken of je een Management Buy Out kan inzetten. Daarnaast kunnen er ook motieven vanuit het bedrijf of vanuit het management komen. Denk hierbij aan het voorbeeld dat we beschreven voor onze eigen organisatie of aan een multinational die uit meerdere units bestaat en die vanwege bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsstrategie een onderdeel wil verkopen. Als manager zie je dit moment vaak al aankomen. Hieronder lees je meer over mogelijke motieven vanuit de onderneming en het management:

Motieven voor Management Buy Out vanuit de onderneming

  • Door ontwikkelingen in de markt moeten dochterondernemingen worden afgestoten;
  • Onderdelen van de organisatie die niet langer bij de core business passen worden verkocht aan het management;
  • Een dochteronderneming haalt niet het verwachtte resultaat.

Motieven voor Management Buy Out vanuit het management

  • Er is geen ander familielid dat het familiebedrijf wil/kan overnemen;
  • Het voorkomen van een management-walk out;
  • Een gespecialiseerde markt kan niet voldoende worden bereikt.

Het grootste voordeel van MBO is dat het bedrijf wordt overgenomen door iemand die de organisatie kent. Als manager heb je wellicht je plafond bereikt. Als je ambitieus bent, wat is er dan mooier dan het bedrijf overnemen waar je nu al met plezier werkt? Als je een MBO vergelijkt met het investeren in een start-up, dan is een MBO relatief succesvol. Je hebt namelijk inzicht in de cijfers en je weet hoe de organisatie in de markt ligt. De noodzaak voor een due diligence-onderzoek is beperkt. In een due diligence-onderzoek worden onder meer de beweringen van de verkopende partij onderzocht. Dit is bij een MBO beperkter, omdat de kopende partij het bedrijf al kent.

Een belangrijk nadeel van een Management Buy Out is de financiering ervan.

Hier ligt vaak een uitdaging. De financiering van een Management Buy Out is meestal zwaarder dan van een Management Buy In. Vaak kan de koper de Management Buy Out niet alleen financieren. Banken en investeerders denken echter graag mee. Als manager ben je namelijk bekend met de markt en de branche, dat geeft banken relatief meer zekerheid, wat hun investeringsbereidheid verhoogt.

Toch is het erg belangrijk dat je je laat adviseren over de financieringsconstructie van jouw MBO. Een verkeerde constructie kan je vele euro’s aan rentelasten en aflossingskosten schelen. Onze Corporate Finance adviseurs kunnen je hierbij helpen. Wij werken samen met diverse financieringspartijen (zoals Beequip, Rabobank en New10) en geven helder advies over de financieringsmix die het beste bij jou past. Zo maak je beslissingen op basis van kennis en bespaar je uiteindelijk veel kosten in een toch al kostbaar proces.

Waarom Hendriksen

Van het in kaart brengen van jouw overnamemogelijkheden, tot het onderhandelen van financieringsvoorwaarden en het zetten van de handtekeningen, onze Corporate Finance-adviseurs doorlopen samen met jou alle stappen om jouw bedrijfsovername te realiseren. Moeten we daarbij een zijstap maken? Dan schakelen we onze in-house accountants, juristen of fiscalisten in. Zo begeleidt het dealteam van Hendriksen Corporate Finance bij elke stap in het overnameproces.

  • Meer dan 20 jaar ervaring met bedrijfsovernames;
  • Laagdrempelig contact: dat werkt wel zo prettig;
  • Alle disciplines onder één dak: juristen, fiscalisten, hr-adviseurs en accountants.

Kom met ons in contact

Onze specialisten helpen je graag verder. Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met je op.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Vind een vestiging in de buurt

Doe de financieringscheck

Denk je na over een Management Buy Out? Doe direct de financieringscheck en ontdek wat jouw financieringsmogelijkheden zijn.