Management Buy Out


Termen als Management Buy Out (MBO) en Management Buy In (MBI)  hoor je steeds vaker. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Op deze pagina lees je meer over wat MBO. We leggen je de voor- en nadelen van MBO uit en gaan verder in op hoe de financiering van een MBO in elkaar steekt. Alles om jou goed te informeren voordat je begint aan een dergelijke regeling. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact op met een van onze specialisten. Al jaren lang zijn wij expert in het adviseren en ondersteunen van bedrijven waar een bedrijfsovername plaatsvindt.

Adviesgesprek aanvragen

Wat is een Management Buy Out?

Er is sprake van een Management Buy Out als er een bedrijfsovername plaatsvind door eigen manager(s) van een organisatie. Vooral bij familiebedrijven zie je steeds vaker dat er een dergelijke bedrijfsovername plaatsvindt. Wij zijn van oorsprong ook een familiebedrijf en in 2009 heeft Gerrit Hendriksen het stokje overgedragen aan zijn zoon Gerbert-Jan Hendriksen. Mocht het nu zo zijn dat er in de toekomst niemand binnen de familie Hendriksen het stokje wil overnemen, dan zal ook hier gekeken moeten worden naar een Management Buy Out. Het is een hedendaags onderwerp waar vooral familiebedrijven mee te maken kunnen krijgen. Ook kan MBO dienen als een alternatief voor de verkoop aan derden.

Waarom een Management Buy Out?

Er zijn verschillende redenen om een MBO te gaan plaatsen. De eerste is een strategische achtergrond. Zie je dat je organisatie goed draait, maar zie jij ook dat er nog veel meer uit te vallen haalt? Dan is dit een moment om te kijken of je een Management Buy Out kunt gaan inzetten. Daarnaast kunnen er ook motieven vanuit het bedrijf of vanuit het management komen.

Bedrijfsovername motieven vanuit de onderneming.

  • Ontwikkelingen in de markt vragen om maatregelen waarbij dochterondernemingen moeten worden afgestoten.
  • Onderdelen van de organisatie die niet langer tot de corebusiness behoren worden verkocht aan het management.
  • Een dochteronderneming scoort niet het verwachtte resultaat.

Bedrijfsovername motieven vanuit het management.

  • Er is geen ander familielid die het familiebedrijf wil/kan overnemen.
  • Het voorkomen van een management-walk out.
  • Een gespecialiseerde markt kan niet voldoende worden bereikt.

Nadelen en voordelen van Management Buy Out.

Het grootste voordeel van MBO is dat het bedrijf wordt overgenomen door iemand die de organisatie kent. Wij vinden het belangrijk om jou te leren kennen voordat wij echt voor je bezig gaan. Dit geldt ook voor iedereen die een bedrijfsovername wil gaan doen, ken de organisatie waar je interesse in hebt. Voorbereiding is daarnaast essentieel bij een bedrijfsovername. Ben jij een manager? Dit wil nog niet zeggen dat jij ook een ondernemer bent. Dit is een andere tak van sport en door je te verdiepen in het vak kun je beter voorbereid beginnen aan het overnemen van een bedrijf. Een MBO wordt meestal meer gesteund door aandeelhouders. Dit betekend dat de overnameprijs dan redelijk is en dat aandeelhouders bereid zijn om financiële steun te geven.

Hoe financier je een Management Buy Out?

Hier ligt meestal een uitdaging. De financiering van een Management Buy out is meestal zwaarder. Een goede cashflow is belangrijk om een zwakke vermogenspositie te compenseren. Met een goede cashflow kunnen ook gebrek aan zekerheden worden ingedekt. Het zijn daarom vooral de niet-financiële factoren die veelal bepalend zijn voor het slagen van een bedrijfsovername. Het is hierbij belangrijk dat je een goed beeld hebt van de marktomstandigheden, de concurrentiepositie en de branche.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden van Management Buy Out? Denk jij erover om een bedrijfsovername te doen, of, wil jij je bedrijf verkopen? Neem dan gerust contact met één van onze specialisten op. Wij denken graag strategisch met je mee en we vinden het een uitdaging om samen alle mogelijkheden en kansen te gaan ontdekken. Je kunt bij ons een gratis adviesgesprek aanvragen voor vrijblijvend advies.

Adviesgesprek aanvragen

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief