Management Buy Out


Termen als Management Buy Out (MBO) en Management Buy In (MBI) hoor je steeds vaker. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen van een Management Buy Out zijn en hoe je dit financiert. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem dan contact op met Corporate Finance Specialist Cor-Jan Verkerk. Al jarenlang is hij een expert in het adviseren en ondersteunen van bedrijven bij een bedrijfsovername.

Adviesgesprek aanvragen

Wat is een Management Buy Out?

Er is sprake van een Management Buy Out bij een bedrijfsovername door (een) eigen manager(s) van een organisatie. Vooral bij familiebedrijven komt dit regelmatig voor. Ook Hendriksen is van oorsprong een familiebedrijf. In 2009 heeft Gerrit Hendriksen het stokje overgedragen aan zijn zoon Gerbert-Jan Hendriksen. Is er in de toekomst niemand binnen de familie Hendriksen die het stokje wil overnemen? Dan zal ook bij ons eventueel worden gekeken naar een Management Buy Out. Het kan dan dus zo zijn dat huidige managers zich inkopen in onze organisatie.

Waarom een Management Buy Out?

Er zijn verschillende redenen om een MBO uit te voeren. De eerste reden is strategisch. Merk jij dat de organisatie waar je voor werkt goed draait, maar zie je ook dat er nog veel meer uit te halen valt? Dan is dit een moment om te kijken of je een Management Buy Out kan inzetten. Daarnaast kunnen er ook motieven vanuit het bedrijf of vanuit het management komen. Denk hierbij aan het voorbeeld dat we beschreven voor onze eigen organisatie of aan een multinational die uit meerdere units bestaat en die vanwege bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsstrategie een onderdeel wil verkopen. Als manager zie je dit moment vaak al aankomen. Hieronder lees je meer over de motieven vanuit de onderneming en het management:

Motieven voor bedrijfsovername vanuit de onderneming.

  • Door ontwikkelingen in de markt moeten dochterondernemingen worden afgestoten;
  • Onderdelen van de organisatie die niet langer tot de core business behoren worden verkocht aan het management;
  • Een dochteronderneming haalt niet het verwachtte resultaat.

Motieven voor bedrijfsovername vanuit het management.

  • Er is geen ander familielid dat het familiebedrijf wil/kan overnemen;
  • Het voorkomen van een management-walk out;
  • Een gespecialiseerde markt kan niet voldoende worden bereikt.

Voordelen en nadelen van Management Buy Out.

Het grootste voordeel van MBO is dat het bedrijf wordt overgenomen door iemand die de organisatie kent. Als manager heb je wellicht je plafond bereikt. Als je ambitieus bent, wat is er dan mooier dan het bedrijf overnemen waar je nu al met plezier werkt? Als je een MBO vergelijkt met het investeren in een start-up, dan is een MBO relatief succesvol. Je hebt namelijk inzicht in de cijfers en je weet hoe de organisatie in de markt ligt. De noodzaak voor een due diligence-onderzoek is beperkt. In een due diligence-onderzoek worden onder meer de beweringen van de verkopende partij onderzocht. Dit is bij een MBO beperkter, omdat de kopende partij het bedrijf al kent.

Hoe financier je een Management Buy Out?

Hier ligt meestal een uitdaging. De financiering van een Management Buy Out is meestal zwaarder dan van een Management Buy In. Vaak kan de koper de Management Buy Out niet alleen financieren. Banken en investeerders denken echter graag mee. Als manager ben je namelijk bekend met de markt en de branche, en dat is voor banken en investeerders positief en geeft relatief meer zekerheid.

Toch is het erg belangrijk dat je voor de juiste financieringsconstructie kiest. Een verkeerde constructie kan je vele euro’s aan rentelasten en aflossingskosten schelen. Een adviseur kan je hierbij helpen, zodat je beslissingen maakt op basis van kennis en geld bespaart in dit toch al kostbare proces.

Meer informatie over een Management Buy Out

Denk jij erover om een bedrijfsovername te doen of wil jij je bedrijf verkopen? Neem dan contact op met Corporate Finance Specialist Cor-Jan Verkerk. Hij gaat het gesprek met je aan en denkt strategisch mee. Via c.j.verkerk@hendriksen.nl is hij te bereiken of bel naar 0546 – 62 99 00.

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Adviseur Corporate Finance

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief