Europese Commissie in herfstprognose: EU-economie op een keerpunt

15 november 2022 | Kantoornieuws


In haar jaarlijkse economische najaarsprognose is de Europese Commissie somber gestemd over de nabije toekomst van de Europese economie. Waar de eerste helft van het jaar nog sterke cijfers konden worden overlegd, ziet de Europese Commissie de effecten van de oorlog in Oekraïne in de tweede helft van het jaar doorwerken op de Europese economie. “De EU is een van de zwaarst getroffen geavanceerde economieën, vanwege haar geografische nabijheid tot de oorlog en haar sterke afhankelijkheid van de invoer van gas uit Rusland. De energiecrisis tast de koopkracht van huishoudens aan en weegt op de productie.” Zo wordt beschreven in de prognose. Mede door de energiecrisis is die prognose aanzienlijk somberder geworden ten opzichte van de zomerprognose. Een kleine greep uit de najaarsprognose:

 

De inflatie blijft oplopen en zwakt daarna geleidelijk af

Voor het einde van 2022 verwacht de Europese Commissie nog een inflatiepiek, waarmee de prognose voor de uiteindelijke inflatie over 2022 verhoogd is naar 8,5% in de eurozone. Ook in 2023 zal de inflatie hoog blijven met een prognose van 6,1% in de eurozone. De verwachting is dat de hoge inflatie in 2024 afzwakt, naar 2,6%.

 

De inflatie brengt ook de groei van het bbp in het gedring

Nu de hoge inflatie de vraag naar goederen en diensten afremt zal ook de economische bedrijvigheid naar verwachting afzwakken, zo voorspelt de Europese Commissie. Toch wordt een lichte groei van het bbp verwacht, van 0,3%.

 

De arbeidsmarkt blijft veerkrachtig

Zo is de verwachting van de Europese Commissie: “De arbeidsmarkten zullen naar verwachting met vertraging reageren op de afname van de economische activiteit, maar zullen wel veerkrachtig blijven. De werkgelegenheidsgroei in de EU wordt geraamd op 1,8 % in 2022, alvorens in 2023 tot stilstand te komen en lichtjes toe te nemen tot 0,4 % in 2024. De werkloosheidscijfers in de EU worden geraamd op 6,2 % in 2022, 6,5 % in 2023 en 6,4 % in 2024.”

 

Volgens de Europese Commissie leid de oorlog in Oekraïne samenvattend tot een uitzonderlijke mate van onzekerheid en is de economische verstoring nog bij lange na niet uitgeput. Hierin vormt de energiecrisis de grootste bedreiging, maar ook spelen de aanhoudende inflatie en wanorderlijke aanpassingen op de financiële markten hierin een belangrijke rol.

Lees hier de volledige najaarsprognose

 

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.