Fiscus heft toch over spaar-bv | Laat je goed adviseren zodat dit jou niet overkomt!

4 december 2018 | Overige heffingen


In de Telegraaf is een column geplaatst over dat de fiscus heft over een spaar-BV. Het betrof een vermogende Nederlander die zijn spaargeld in een BV probeerde te stoppen om zo de vermogensrendementsheffing die voor box 3-vermogen geldt, te ontlopen. Deze Nederlander had het allemaal nét niet goed geregeld waardoor een forse naheffing volgde over € 1,5 miljoen ‘gewoon spaargeld’. Als dit goed geregeld was geweest, dan had deze vermogende Nederlander belastingheffing bespaard over € 1,5 miljoen. Dat is snel verdienen door alles goed geregeld te hebben.

Lees hieronder het artikel van De Telegraaf:

Column: Fiscus heft toch over spaar-bv

Door hun spaargeld in die bv te stoppen, hevelen ze vermogen over van box 3 naar box 2 en ontlopen ze de vermogensrendementsheffing die voor box 3-vermogen geldt.

Een vermogende Nederlander dacht zo ook een fiscaal voordeel te kunnen behalen, maar dat pakte (nog) niet goed uit. Op 31 december 2012 richt hij zijn spaar-bv op. In de akte van oprichting is vermeld dat het aandelenkapitaal € 100 is. Na ondertekening van de akte boekt hij nog € 1,5 miljoen over op de derdengeldenrekening van de notaris, met als omschrijving: Agiostorting.

Agio kun je zien als extra vermogen van de bv dat zonder beperkingen uitbetaald kan worden aan de aandeelhouder. Een aandeelhouder kan dus eenvoudig beslissen om geld in de bv te storten of het eruit te halen.

Een opmerking vanuit Hendriksen: Een aandeelhouder kan eenvoudig geld in de bv storten, echter het eruit halen van geld zal via een notaris moeten gaan. 

Forse naheffing

De fiscus doet alsof die € 1,5 miljoen gewoon spaargeld is en legt een forse naheffing op aan de belastingplichtige. Deze was het hier uiteraard niet mee eens. De laatste stand van zaken is dat de inspecteur gelijk krijgt.

De fiscus mag over € 1,5 miljoen gewoon heffen omdat het box 3-vermogen is, ook al stond het op de peildatum van 1 januari 2013 niet op de spaarrekening maar op de derdengeldenrekening van de notaris. Reden is dat de belastingplichtige niet verplicht was om agio te storten. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd, want de zaak is in cassatie voorgelegd aan de Hoge Raad. Of de spaar-bv populair blijft, is de vraag.

Laat jou dit niet gebeuren. Bij Hendriksen hebben onze ondernemers een eigen adviseur die hen voor dit soort fouten behoedt. Voor meer informatie en advies, neem contact met ons op.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief