Regels voor wasplaatsen spuitmachines worden versoepeld

28 juni 2018 | Agro


Landbouwspuiten mogen volgens het Activiteitenbesluit Milieubeheer maximaal twee keer per jaar uitwending gereinigd worden op de onbedekte bodem. In andere gevallen moet gebruik worden gemaakt van een wasplaats. De Activiteitenregeling Milieubeheer schrijft bij aanleg van een wasplaats een vloeistofdichte vloer voor.

Voortschrijdend inzicht leert volgens de minister van Infrastructuur en Waterstaat dat bij wasplaatsen voor spuitapparatuur volstaan kan worden met een aaneengesloten bodemvoorziening (beton, asfalt). Dat is eenvoudiger en goedkoper. Deze nieuwe regels worden opgenomen in de Omgevingswet, welke op 1 januari 2021 in werking moet treden. Er wordt nog onderzocht of aanpassing van de Activiteitenregeling Milieubeheer in een praktische oplossing voorziet.

Voor een vloeistofdichte vloer geldt de eis dat deze na aanleg gekeurd moet worden en dat daarna elke zes jaar een periodieke keuring door een erkende inspectie-instelling moet plaatsvinden. Dit geldt niet voor een aaneengesloten vloer.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.