Toelichting op niet bieden van rechtsherstel aan niet-bezwaarmakers

29 september 2022 | Inkomstenbelasting


Het kabinet heeft besloten om geen rechtsherstel te bieden aan de niet-bezwaarmakers voor de belastingheffing in box 3. In een brief aan de Tweede Kamer gaf Staatssecretaris Van Rij van Financiën een toelichting op dit besluit.

Van Rij benoemt allereerst het advies van De Hoge Raad. Deze heeft namelijk besloten dat belastingplichtigen van wie de aanslag al onherroepelijk vaststond, geen recht hebben op compensatie. Reden hiervoor is het onderstaande:

Een aanslag staat onherroepelijk vast als de bezwaartermijn ongebruikt is verstreken of als geen verdere rechtsmiddelen zijn ingesteld. Belastingplichtigen kunnen dan nog wel een verzoek indienen tot ambtshalve vermindering van de aanslag. Echter, de inspecteur vermindert de aanslag niet als de onjuistheid van de aanslag volgt uit jurisprudentie die is gewezen nadat de aanslag onherroepelijk vast is komen te staan. Volgens de Hoge Raad hoeft op grond daarvan geen compensatie te worden geboden aan mensen van wie de aanslagen op 24 december 2021 onherroepelijk vaststonden.

Staatssecretaris Van Rij geeft aan dat politiek anders besloten zou kunnen worden dan het advies van De Hoge Raad, maar dat dit om budgettaire redenen niet gedaan. Volledig rechtsherstel kost € 4,1 miljard. Meer dan de helft daarvan zou terechtkomen bij belastingplichtigen met een vermogen in box 3 van meer dan € 200.000. Door dit scenario af te wijzen, legt het Kabinet de prioriteit bij het ondersteunen van de koopkracht van de meest kwetsbare huishoudens.

Ook andere scenario’s werden afgewezen, waaronder een waarbij vooral kleine spaarders werden gecompenseerd. Hierover geeft de Staatssecretaris aan dat de kosten in een dergelijk scenario weliswaar lager zijn, maar dat het in de uitvoering complex en juridisch kwetsbaar is.

Het onderwerp wordt nog besproken in de Tweede Kamer, wat gevolgen kan hebben voor de uiteindelijke koers die gevaren gaat worden. Daarmee is er nog een beetje hoop voor niet-bezwaarmakers.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.