Wetsvoorstel voor vermindering toegang tot UBO-register in de maak

26 januari 2023 | Algemeen


Minister Kaag van Financiën stelt een wetsvoorstel op om openbare toegang tot persoonsgegevens van UBO’s te verminderen. Dit is een reactie op een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU over het Luxemburgs UBO-register. Hierin oordeelde het hof dat het openbaar toegankelijk maken van de persoonsgegevens in strijd is met privacywetgeving. Kort na deze uitspraak werd toegang tot het Nederlandse-register al tijdelijk on hold gezet. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister van Financiën dat er gewerkt wordt aan een wetsvoorstel waarin de verstrekking van UBO-persoonsgegevens afgebakend wordt.

De afgelopen jaren werd gewerkt aan het UBO-register. Openbaarheid van (bepaalde) UBO-persoonsgegevens zou mogelijkheden om geld te witwassen of om terrorisme te financieren (Wwft) moeten inperken. Na verder onderzoek door het ministerie van Financiën, oordeelt het kabinet – in lijn met de uitspraak van het Hof van Justitie EU – dat niet voldoende hard gemaakt kan worden waarom publieke toegankelijkheid tot de UBO-gegevens helpt in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het kabinet vindt wél dat bepaalde instellingen zoals Financial Intelligence Units (FIU’s) een legitiem belang hebben bij de persoonsgegevens. Het kabinet wil daarop een wetsvoorstel indienen waarbij de UBO-gegevens van ondernemers niet door iedereen zijn op te vragen, maar wel door instellingen met een legitiem belang. Dit voorstel vraagt om een wijziging van de Handelsregisterwet 2007.

Hoe bepaald kan worden welke instellingen al dan niet een legitiem belang hebben bij de gegevens, wordt onderzocht. In de brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat dit een complex vraagstuk is. Er wordt gedacht aan een lijst met objectieve indicatoren, aan de hand waarvan kan worden beoordeeld of sprake is van een legitiem belang.

Decoratieve afbeelding van het ministerie van Financiën en de minister

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.