Crowdfunding & pand in box 3, een greep uit een dag van een fiscalist

26 februari 2021 | Blog


Wat hebben de in de titel genoemde onderwerpen met elkaar te maken? Helemaal niets! In deze Corona-gekte, gaat het de ene ondernemer voor de wind en de ander helemaal niet. Een greep uit een dag van een fiscalist.

Crowdfunding

Mijn collega-fiscalist vertelde tijdens ons fiscaal overleg dat een werkneemster van een kapperszaak, het erg te doen had met haar werkgever. Haar werkgever geniet geen inkomen als kapper maar moet wel elke maand de vaste lasten betalen zoals o.a. het salaris van het personeel. De werkneemster startte een crowdfunding actie voor haar werkgever, via allerlei kanalen zette zij dit uit. Met als gevolg dat vanuit alle hoeken het geld binnen stroomde. Alle ontvangsten werden overigens per bank ontvangen, er was geen sprake van contante ontvangsten. Het succes van de actie was zo groot, dat de ondernemer zich bij mijn collega meldde met de vraag of deze super actie van zijn werkneemster niet belast was bij haar of bij hem?

Wat denkt u? Precies…. niet belast dus! Iedereen mag jaarlijks een belastingvrije schenking doen aan een iemand. In dit geval worden niet alle schenkingen bij elkaar opgeteld omdat alle schenkingen traceerbaar zijn per schenker. Een geplaagde ondernemer ging voor even met een glimlach door met de Corona misère.

Pand in box 3

Op dezelfde dag meldt zich een ondernemer die appartementen wil kopen. “Mök dat in box 3 doon of in mien BV?” Meerdere vragen worden vervolgens aan de ondernemer gesteld. Wat verwacht hij aan rendement, wat moet er allemaal gebeuren aan de appartementen, gaat hij zelf actief optreden? Ook de naderende wetgeving omtrent excessief lenen van de DGA in box 3 werd kort besproken. Lenen bij de eigen BV voor appartementen, mag zeker maar als mede daardoor de schuld bij de eigen BV groter wordt dan € 500.000, wordt het meerdere aangemerkt als dividend! Terwijl de schuld wel blijft bestaan, deze verdwijnt niet na de gestelde dividenduitkering. Na een leuk gesprek met deze enthousiaste ondernemer, wordt het antwoord van zelf duidelijk en kopt de ondernemer het antwoord zelf in. De appartementen worden in de BV gekocht.

Waarom in de BV en niet in box 3? Kan toch veel beter in box 3 als de rendementen goed zijn? Het blijkt dat de appartementen zullen worden gerenoveerd en verbouwd om daarna met winst te verkopen. Met de opbrengst is het de bedoeling om vervolgens weer een pandje/appartementen te kopen en om deze weer te verkopen na renovatie en verbouwing. Er is kort gezegd een winstoogmerk en dat maakt een keuze voor box 3 lastig te verdedigen. De inspecteur zal waarschijnlijk voor het anker van box 1 gaan liggen met als gevolg dat de verkoopopbrengsten belast zijn. In box 1 is het toptarief 49,5%! Door de appartementen in de BV te kopen, kunnen alle kosten worden afgetrokken. Bij verkoop zal VPB betaald moeten worden. Tot € 245.000 geldt een tarief van 15%.

Al met al twee uiteenlopende vraagstukken in deze Corona-gekte. Maar wel twee tevreden klanten die weer door kunnen.

Succes allen in deze pittige tijd.

Marko Wiggers

Belastingadviseur

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.