De derde generatie van Tasche Staalbouw – Frank, Martin & Coen Tasche

22 oktober 2019 | Blog


In Albergen zit het familiebedrijf Tasche Staalbouw, Trappen en Landbouwmechanisatie. In 2000 namen zij de zaak over van hun vader Gerard. Tasche is opgericht in 1930 en al drie generaties lang één van de koplopers binnen de staalbouw. Ik word ontvangen door twee van de drie broers, namelijk Frank en Martin. De twee broers die werkzaam zijn binnen Tasche Staalbouw, Martin is (samen met Coen) voornamelijk in de werkplaats te vinden en Frank op het kantoor. Hun opa is in 1930 als hoefsmid begonnen met het bedrijf. Al snel kreeg hij aanvragen om gootbeugeltjes en spantjes te gaan maken en van het één kwam het ander. Tasche Staalbouw in Fleringen was een feit. Na jaren hard werken werd Tasche te groot voor de plek waar ze op dat moment gevestigd waren. Hierdoor waren ze genoodzaakt om in 1999 van Fleringen naar Albergen te verhuizen. De vader van Frank, Martin en Coen heeft in 2000, na de verhuizing, Tasche overgedragen aan zijn zoons. Op dat moment richtte Tasche zich op staalbouw en landbouwmechanisatie. Vanaf 2003 begonnen ze ook met het maken van traphekken. Tasche Staalbouw voert opdrachten uit voor veel verschillende klanten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de woningbouw, ziekenhuizen, bedrijfshallen en bioscopen. Eén van de projecten waar ze trots op zijn en wat ze een leuk project vonden is de bedrijfshal bij de TT in Assen.

De vader van Frank, Martin en Coen is nog altijd aanwezig op de zaak. Hij is inmiddels 75 jaar, maar nog erg vitaal. “Hij bemoeit zich niet meer met de bedrijfsvoering, maar hij wil nog wel graag op de hoogte blijven wat er allemaal gaande is.” zo vertelt Frank. Martin vult dit aan met: “We hebben elke week nog een overleg met de drie broers en hier schuift hij ook altijd bij aan om te horen wat er zoal speelt.”.

Tasche en Hendriksen

Voordat Hendriksen bij Tasche als accountant werkzaam was, hadden ze een boekhouder uit Wierden. Deze was op een gegeven moment redelijk op leeftijd en bracht Gerard Tasche in contact met Gerrit Hendriksen Sr. Zo gezegd, zo gedaan en niet veel later zat Gerrit bij Gerard aan de keukentafel en was er tijdens het gesprek meteen een klik. Niet lang hierna heeft Tasche de overstap naar Hendriksen gemaakt. Frank zegt: “Nog voordat wij in het bedrijf zaten, was Hendriksen al onze accountant. Jullie hebben een goede adviserende rol en zijn meedenkend. Wij hebben regelmatig contact met Chris (Rikhof), hij is onze vaste contactpersoon.”. Martin haakt hierop in en zegt: “Het contact is perfect er wordt snel geschakeld en Chris denkt goed mee.”. Hendriksen was nauw betrokken bij het overnameproces toen de drie broers het stokje van hun vader overnamen. Daarnaast zijn de drie verschillende onderdelen van Tasche onder aparte rechtsvormen ondergebracht. In dit proces was naast Chris, ook Dick de Ruiter van de fiscale afdeling betrokken. “We houden van korte lijnen en snel schakelen. Daarnaast vinden wij dat je iets wat goed is, goed moet laten. Wij hebben een goed gevoel bij Hendriksen en goed contact met Chris dus wij kijken niet bij anderen. De materie waar Hendriksen in zit, is niet onze specialiteit dus als Chris ergens mee komt dan vertrouwen we erop dat dit de beste keuze is. Dit vertrouwen is nog nooit beschaamd.”aldus Martin.

Na de vraag of ze denken dat Tasche over een aantal jaar een vierde generatie kan verwachten die het bedrijf gaan runnen beginnen Martin en Frank te lachen. “Onze kinderen zijn nu nog te jong. Ze zijn wel ambitieus en ze vinden het mooi om te komen kijken, maar of ze het echt gaan overnemen dat weet ik niet.” zegt Martin. Ze zouden het zeker mooi vinden als de kinderen het overnemen. “Als niemand het overneemt dan moeten we op tijd maatregelen nemen. Een vierde generatie zou geweldig zijn, maar ze zijn nog te jong dus alles op zijn tijd.” vult Frank aan.

Ambities qua uitbreiding zijn er in de nabije toekomst niet want de laatste uitbreidingen zijn namelijk net gedaan. “We hebben 3 of 4 keer uitgebreid en nu net het kantoor volledig gemoderniseerd en gerenoveerd. De komende jaren kunnen we weer vooruit. Alleen de automatisering gaan we nog meer optimaliseren de komende jaren” vertelt Frank. Qua grootte van het bedrijf zitten ze voor nu op het maximale wat ze willen. Nu is het zaak om bij te blijven in automatisering en zorgen dat de processen goed blijven verlopen. Mensen kiezen juist voor Tasche omdat ze kwaliteit leveren, afspraken nakomen en korte lijnen hebben. Zelf geven ze aan dat ze vast niet altijd de goedkoopste zijn, maar als je kijkt naar kwaliteit zijn ze echt wel de beste. Veel werk komt meestal van vaste partijen en het is een kwestie van gunnen. Ze werken veel met vaste aannemers. “Wij hebben geen verkopers. Alles gaat via mond tot mondreclame.” zo zegt Martin.

Een erkend leerbedrijf

Momenteel zijn er 60 mensen werkzaam bij Tasche. Dit zijn allemaal Nederlandssprekende medewerkers. Tasche heeft bijvoorbeeld geen mensen uit Polen in dienst om kosten te drukken. Wij willen graag een team zijn en willen dat iedereen met elkaar kan communiceren. Iedereen komt uit de buurt en dat schept een band. Naast het vaste personeel leidden ze ook mensen op. Tasche is een erkend leerbedrijf. Martin houdt zich hier vooral mee bezig. In de werkplaats zijn altijd wel jongeren van school aan het werk. “Daar proberen wij ook jonger personeel mee te werven. Dat gaat heel goed, vaak blijven ze bij ons werken na hun opleiding waarbij ze 3 tot 4 dagen werken en 1 dag naar school gaan. Vakmannen zijn vaak lastig te krijgen, voor nu zijn ze voorzien. Sommige vacatures zijn moeilijker in te vullen dan de andere maar over het algemeen gaat het goed.” vertelt Martin.  Beiden vinden ze dat jongeren vanuit de overheid meer gestimuleerd moeten worden om de bouw of de techniek in te gaan. Er wordt momenteel wat meer in geïnvesteerd en je merkt dat dit wel effect heeft. Gelukkig kiezen steeds meer jongeren voor specifieke opleidingen zoals staal, hout of techniek. Zij zijn immers de toekomst en diegene waar we het straks van moeten hebben.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.