De impact van CSRD op jouw mkb-bedrijf

7 augustus 2024 | Blog


In 2022 werden door het Europees Parlement en de Europese Raad de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. De CSRD verplicht bedrijven om jaarlijks te rapporteren over de impact van de onderneming op mens en milieu. De nieuwe rapportageplicht geldt voor grote ondernemingen al vanaf boekjaar 2024. Wanneer volgt de CSRD-plicht voor het mkb en wat kun je er als mkb’er in 2025 al van merken?

Wat houdt de CSRD in?

Zoals gezegd, is de CSRD een verplichting tot het opstellen van een duurzaamheidsverslag, vergelijkbaar met de verplichting om een jaarrekening op te stellen en te deponeren. Om te zorgen dat iedereen op dezelfde manier rapporteert en om bedrijven onderling te kunnen vergelijken, zijn standaarden opgesteld waarover bedrijven moeten rapporteren. Deze standaarden zijn vastgelegd in de European Sustainability Reporting (ESRS). Zo moeten bedrijven rapporteren over thema’s als grondstoffengebruik, vervuiling, arbeidsomstandigheden, risicomanagement en bestuurlijke processen.

Op wie is de CSRD van toepassing?

Vanaf 1 januari 2024 is de CSRD van toepassing op organisaties die vallen onder de richtlijn voor niet-financiële verslaglegging (NFRD), bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Met ingang van 1 januari 2025 is de wetgeving ook van toepassing op grote bedrijven die niet onder de NFRD vallen. Een bedrijf wordt als groot aangemerkt als twee achtereenvolgende jaren aan minimaal twee van de volgende drie criteria wordt voldaan:

  1. Meer dan 250 medewerkers;
  2. Meer dan 50 miljoen omzet per jaar of;
  3. Meer dan 25 miljoen euro op de balans.

Beursgenoteerde middelgrote en kleine bedrijven zijn met ingang van 1 januari 2026 aan de beurt. Andere mkb-bedrijven zijn per 2026 nog niet verplicht om aan de CSRD te voldoen. Of mkb-ondernemers (en andere rechtspersonen) in de toekomst wél die verplichting krijgen, is nog onbekend.

Wat ga jij er als mkb’er in 2025 van merken?

De nieuwe regels gelden voorlopig dus alleen voor grote bedrijven. Toch kunnen mkb-bedrijven ook in 2025 al te maken krijgen met de CSRD. Grote bedrijven, banken en verzekeraars moeten namelijk in hun rapportages duidelijk maken hoe de gehele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Is jouw mkb-onderneming onderdeel van die keten? Dan kan de regelgeving impact hebben op je bedrijf.  Een aantal mogelijke gevolgen:

  • Afspraken met leveranciers: bedrijven binnen jouw keten met een CSRD-verplichting, kunnen duurzaamheidvereisten gaan opleggen aan hun leveranciers en/of afnemers.
  • Rapportagevragen vanuit de leverancier en/of afnemer: als onderdeel van de keten, kunnen CSRD-verplichte bedrijven vragen stellen en rapportages opvragen van jouw onderneming, bijvoorbeeld over grondstoffengebruik en vervuiling.
  • Toegang tot financiering: banken en investeerders geven steeds meer voorkeur aan bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidsprestaties. Kun je daarin voorzien, dan vergroot dit mogelijk je toegang tot financiering.

Hoe kun je je als mkb’er voorbereiden?

Dus hoewel je als mkb-ondernemer in 2025 nog niet direct geraakt wordt door de CSRD, is het wel van belang dat je voorbereid bent op de vragen en de mogelijke duurzaamheidsvereisten van grote bedrijven en banken.

Dit kun je ten eerste doen door in kaart te brengen hoe je keten in elkaar steekt. Waar komen je producten vandaan? Welke materialen gebruik je? Hoe duurzaam gebeurt dat? Breng ook de vragen in kaart die jij zelf niet kunt beantwoorden en betrek hier andere partijen in de keten bij, zoals jouw leveranciers of importeurs. Een handige tool die je hierbij kan helpen is de ‘MVO risico checker’. Daarmee kun je ontdekken welke risico’s voor komen in jouw keten én welke maatregelen je daartegen kunt treffen.

Wil je meer weten over de CSRD en de impact op jouw bedrijf? Wij vertellen je er graag meer over. Neem hiervoor gerust contact op met jouw adviseur. Ook schreef de Sociaal Economische Raad een handige FAQ over de CSRD en ESRS.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.