Is 2024 het jaar dat iedere dga dividend moet uitkeren?

9 februari 2024 | Blog


Een belangrijke wijziging in het Nederlandse belastinglandschap van 2024 is de belasting op het uitkeren van dividend. Voor het eerst kennen we in box 2 een tweeschijvenstelsel. Wat is het effect van deze wijziging? En doe je er als directeur-grootaandeelhouder (dga) goed aan om in 2024 dividend uit te keren? Ik leg het je uit.

 

Wijzigingen in 2024: tweeschijvenstelsel

Zoals ik al schreef, is in 2024 in box 2 van de inkomstenbelasting een tweeschijvenstelsel geïntroduceerd. Dit jaar betaal je daarom 24,5% belasting over uitgekeerd dividend, tot een max. van € 67.000. Kom je boven dit bedrag uit? Dan geldt een tarief van 33%. Mocht je een fiscale partner hebben dan geldt het tarief van 24,5% tot een bedrag van € 134.000. Dit is een verandering ten opzichte van 2023, toen er één uniform tarief was, te weten 26,9%. Voor veel dga’s betekent het nieuwe stelsel – en de bijbehorende tarieven – dat 2024 een interessant jaar is om dividend uit te keren. Zeker ook omdat het stelsel per 2025 weer gecompliceerder wordt.

 

Wijzigingen per 2025: hogere effectieve heffing

Met ingang van 2025 gaan de dividenduitkeringen namelijk ook invloed hebben op de algemene heffingskortingen. Tevens heeft de uitkering van dividend vanaf 2025 invloed op mensen met recht op ouderenkorting. Concreet betekent dit in voorkomende gevallen dat de effectieve heffing hoger is dan het tarief van 24,5%. Tot en met 2024 heeft alleen nog het inkomen in box 1 invloed op de afbouw van de algemene heffingskorting.

 

Conclusie: keer in 2024 dividend uit

Het hiervoor genoemde, maakt dat het voor het merendeel van de dga’s interessant is om in 2024 € 67.000, of – als je een fiscale partner hebt – € 134.000 aan dividend uit te keren. Oók wanneer je het geld niet nodig hebt, doe je er toch goed aan om dividend uit te keren in 2024: op deze manier stel je namelijk die heffing van 24,5% veilig. Doe je dit niet, dan bestaat er een grote kans dat het bedrag tegen het hogere percentage van 33% belast wordt. In euro’s uitgedrukt resulteert dit in een aanzienlijke besparing van € 5.695.

 

Herinvesteer het overige bedrag in de B.V.

Voor dga’s die kiezen voor de bovenstaande strategie, maar het uitgekeerde bedrag niet direct nodig hebben, biedt het herinvesteren van het dividend in de vorm van agio (aanvullend gestort kapitaal) in de B.V. een interessante optie. Zo houd je het vermogen binnen de onderneming, terwijl je toch profiteert van de fiscale voordelen.

 

Houd wel rekening met een aantal formaliteiten

Om dividend uit te kunnen keren dienen er wel bepaalde formaliteiten genomen te worden. Denk bijvoorbeeld aan de balanstest en de uitkeringstest. Uiteraard kunnen wij jou hierbij helpen en adviseren.

 

Meer weten over dividend uitkeren?

Wil je meer weten over de wijzigingen? Of wil je samen met mij of één van mijn collega’s eens van gedachten wisselen over jouw eigen situatie? Bel of mail ons gerust! Je kunt onze belastingadviseurs bereiken via 0546 – 62 99 00. Je kunt mij ook direct een bericht sturen via s.vanbeek@hendriksen.nl.

 

Sander van Beek

Belastingadvies / Kantoorleider

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.