Eén Europa! Wonen en werken over de grens.

21 april 2021 | Blog


Als kind ging ik op vakantie en dan was het altijd wat spannend als we over een grens moesten. “Hebben we de paspoorten?” “Doe je zonnebril af!” “Kijk die douane beambte even aan!” die Duitse uniformen waren toch wel indrukwekkend.

Een Europa!

Nu is er één Europa en de mogelijkheden zijn grenzeloos?! Nou ja, wat betreft de nationale grenzen wel, maar barrières zijn er nog steeds. Als je in Nederland woont en in Duitsland werkt of je woont in Duitsland en je werkt in Nederland, zijn er fiscaal heel wat regels waar je rekening mee moet houden. Aangezien je met meerdere landen te maken hebt, is het zeer waarschijnlijk dat je in beide landen een aangifte inkomstenbelasting moet indienen. In de Nederlandse wetgeving is geregeld hoe wij om gaan met mensen die in het buitenland wonen en in Nederland de boterham verdienen. Daar wil Nederland graag een graantje van meepikken.

In Duitsland wonen en pensioen uit Nederland

Voor 2016 verhuisden mensen geregeld naar Duitsland, omdat daar het pensioen uit Nederland veel lager werd belast. In 2016 is daar – door het nieuwe verdrag tussen Nederland en Duitsland –  een stokje voor gestoken. Woon je in Duitsland en ontvang je minder dan € 15.000 aan pensioen of ontvang je een lijfrente uitkeringen uit Nederland? Dan mag Duitsland daarover belasting heffen. Is dit meer dan € 15.000 dan mag Nederland daarover belasting heffen. Voor overheidspensioenen (ABP) gelden weer afwijkende regels, deze neem je niet mee om de grens van € 15.000 te berekenen en deze zijn in Nederland belast.

In de praktijk zie ik dat er regelmatig te veel belasting wordt betaald, omdat de aangiften niet juist zijn ingevuld en de regels tussen de verschillende landen niet juist zijn toegepast. Het loont steeds vaker om er toch eens door een expert naar te laten kijken. Ik help je hier graag bij, dus wil je meer weten over werken of wonen over de grens? Neem dan contact met mij op door te mailen naar i.kremers@hendriksen.nl of bel naar 0546 – 62 99 00. Ik en mijn collega’s zorgen ervoor dat je niet onnodig veel belasting betaalt (binnen de wettelijke grenzen natuurlijk).

Ingrid Kremers
Belastingadviseur

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.