Een relatie op de werkvloer, mag dat?

12 februari 2021 | Blog


Het is bijna Valentijnsdag, een dag van liefde en geluk. Maar hoe zit dat op de werkvloer? Jij of een collega is verliefd. Dit is natuurlijk mooi, maar zijn twee gelijkwaardige collega’s verliefd, of een leidinggevende en een ondergeschikte? Dan kan dit voor lastige situaties zorgen. Wat denkt je werkgever ervan of wat denken je werknemers van jouw relatie? Of hoe ga je als werkgever om met een relatie tussen twee werknemers?

Het uitgangspunt in deze situaties is dat een werkgever een werknemer niet kan opleggen met wie hij of zij privé wel of niet omgaat. Het liefdesleven en de relaties van werknemers behoren tot hun privédomein. Dat privédomein wordt beschermd door de Grondwet. Verstoort de werkverhouding door een relatie, dan kan een werkgever wel ingrijpen. Dit kan bijvoorbeeld door de twee collega’s uit elkaar te halen en op een andere afdeling te plaatsen.

Liefde tussen twee gelijkwaardige collega’s

Als werkgever mag jij je in principe niet bemoeien met een liefdesrelatie tussen twee gelijkwaardige collega’s. Echter wordt de werkverhouding verstoord door de relatie, dan is er een reden om in te grijpen. Zet beide collega’s bijvoorbeeld op een andere afdeling. Bij een goede reden is dit toegestaan.

Liefde tussen leidinggevende en ondergeschikte

Het vraagt extra alertheid wanneer een leidinggevende met een ondergeschikte een liefdesrelatie heeft of krijgt. Aan de ene kant moet je als werkgever letten op de verhoudingen binnen een afdeling of team. Wordt de collega die met de leidinggevende gaat voorgetrokken? Of geven andere collega’s aan dat zij de situatie niet prettig vinden en hierdoor minder goed functioneren? Of wat dacht je van een situatie waarin de ondergeschikte zich gedwongen voelt om de liefde van de leidinggevende te beantwoorden. Dan kan een situatie ontstaan waarin de ondergeschikte werknemer geen veilige en gezonde werkplek meer heeft. In alle gevallen is ingrijpen noodzakelijk. Denk hierbij aan het verplaatsen van de leidinggevende naar een andere afdeling of team, het verplaatsen van de ondergeschikte, of ontslag.

Conclusie

De conclusie van het bovenstaande is dat liefde op de werkvloer geen reden voor ontslag is, maar dat de gevolgen ervan dat wel kunnen zijn. Wees als werkgever daarom altijd alert bij een dergelijke situatie. Heb je vragen over jouw specifieke situatie of wil je advies hoe te handelen? Neem dan contact op met HR-adviseur Frank Brummelhuis via f.brummelhuis@hendriksen.nl.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.