Een eigen huis…

22 november 2021 | Blog


…Waar vind je die?

In de huidige woningmarkt is het niet zo gemakkelijk om een woning te kopen, vraag en aanbod zijn al lange tijd niet meer in balans en het lijkt er ook niet op dat daar binnen afzienbare tijd verandering in komt. Even voor de duidelijkheid: ik bedoel met woning in deze blog steeds de woning als hoofdverblijf en niet een vakantiewoning.

De hypotheekrente in 2023 nog maximaal 37,05% aftrekbaar

De hypotheekrente aftrek is altijd een mooie aftrekpost voor woningeigenaren. De Nederlandse overheid heeft het woningbezit willen stimuleren en dat is gelukt. In de landen om ons heen bestaat deze aftrekpost niet. Wij zijn nu nog de gelukkigen met de hypotheekrenteaftrek, maar voor hoe lang nog?

Vanaf 2014 is het maximale tarief van 52% waartegen de rente kon worden afgetrokken afgebouwd. Elk jaar werd het tarief met 0,5% teruggebracht. Vanaf 2019 gaat het echter een stuk sneller. In 2021 is het maximale belastingvoordeel nog 43%, in 2022 nog 40% en vanaf 2023 nog maximaal 37,05%.

Hypotheekrente aftrek, hoe lang nog?

Aangezien de huidige rente erg laag is, valt de ‘schade’ voor de meeste woning eigenaren wel mee. Het ligt aan de hoogte van je inkomen of, en hoeveel, de maximale aftrek gevolgen voor je heeft.

Inmiddels zijn er zo veel wettelijke regels voor de hypotheekrenteaftrek dat de regeling bijna onuitvoerbaar wordt. Denk aan de maximale rente aftrekduur van 30 jaar sinds 2001, de regels voor de maximale eigen woning schuld, de aflossingseis sinds 2013, de regels bij echtscheiding. Ik verwacht dan ook dat mede door de onuitvoerbaarheid van de regeling de hypotheekrenteaftrek over een paar jaar tot het verleden hoort.

Iets om over na te denken

Kun je toch een leuke nieuwe woning vinden? Gefeliciteerd!! Bedenk dan of je kiest voor een lening waarop je gaat aflossen of kiest voor een gedeeltelijke aflossingsvrije lening. De banken mogen maximaal tot 50% van de marktwaarde een aflossingsvrije lening geven. De hypotheekrente bij een aflossingsvrije lening is niet aftrekbaar en de rente zal een klein beetje hoger zijn, maar de maandlasten zijn een stuk lager. De aflossingsvrije lening wordt in Box 3 vermeld bij de schulden.

Wat de juiste keuze is, is altijd afhankelijk van je gehele financiële situatie en plannen voor de toekomst. Ik denk graag met je mee! Je kunt mij bereiken via i.kremers@hendriksen.nl of 0546 – 62 99 00.

Ingrid Kremers
Belastingadviseur

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.