“Doordat Hendriksen kritisch en tactisch meedenkt zijn wij de crisis van 2008 doorgekomen”

7 januari 2021 | Blog


Solide Facilitaire Diensten begon in 2000 in Tubbergen en groeide uit tot een toonaangevende onderneming in de dienstverlening met inmiddels 200 personeelsleden. Van een kleine boekhouder stapten ze in 2005 over naar Hendriksen. Er ontstond een behoefte naar meer advies en expertise op het gebied van salarisadministratie en belastingadvies. In 2008 was daar de crisis waardoor Solide in zwaar weer kwam en het alle hens aan dek was. Dit was ook het jaar dat Fabian Perik (36) zijn intrede deed in het bedrijf, dat toen nog volledig van zijn vader was. “Ik stapte in het bedrijf en werd meteen voor de leeuwen gegooid. De crisis was natuurlijk in volle gang en ook wij verloren in deze periode veel omzet. Door juist in deze tijd met onze adviseur Marcel Kuipers kritisch te kijken naar mogelijke en tactische besparing, hebben we de crisis overleefd.”

Besparen, stroomlijnen en verbeteren

Fabian en zijn vader hebben destijds met Marcel gekeken naar mogelijke kostenbesparingen en naar manieren om efficiënter te werken. “Door de crisis waren we genoodzaakt om te snijden in het personeelsbestand. Door daarnaast steeds meer te digitaliseren en automatiseren hebben we de overheadkosten teruggebracht, zonder dat de kwaliteit van onze dienstverlening of interne processen negatief werden beïnvloed. Door processen kritisch te bekijken en out-of-the-box te denken hebben we aanzienlijk bespaard. De adviezen tijdens moeilijke tijden zijn onze redding geweest, en de adviezen die we nu krijgen om verder te groeien helpen bij het gestroomlijnder werken en het verbeteren van onze dienstverlening.”

VisionPlanner: voor (dagelijks) inzicht en overzicht

De implementatie van VisionPlanner is hier een voorbeeld van. “Ik vind het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de actuele financiële stand van zaken van Solide. En wanneer ik mijn cijfers bekijk, wil ik hier meteen goede overzichten van hebben. Ik vergelijk de cijfers met de begroting, zodat ik er altijd bovenop zit en kan ingrijpen wanneer dat nodig is. Is er bijvoorbeeld een stijging in de autokosten en kan ik die stijging niet meteen plaatsen, dan pleeg ik even een belletje of ik plan een afspraak in met de desbetreffende persoon om het te bespreken.” Voor Fabian zijn financiële overzichten, zoals de balans, goed om achteraf te kijken hoe acties uitpakten en of de koers die ze varen goed is. Echter, stuur je alleen op deze overzichten dan loop je altijd achter de feiten aan, zo vindt hij. “Overzichten achteraf zijn mooi om mee te reflecteren, maar om stappen vooruit te maken wil ik continu inzicht hebben en op de dag dat er iets gebeurt ook actie kunnen ondernemen.”

Samen Solide toekomstbestendig maken

De implementatie van VisionPlanner heeft ertoe geleid dat er nu meer tijd en ruimte is om na te denken over de toekomst van Solide en samen met Marcel hier actie in te ondernemen. “De werkwijze bij veel bedrijven is natuurlijk veranderd van werken op kantoor naar werken vanuit huis. Om onze dienstverlening toekomstbestendig te maken moeten wij ons ook aanpassen. Kantoren staan vaker leeg en hoeven minder vaak schoongemaakt te worden.”

“Ik weet namelijk dat ondernemers een goede partner hebben aan jullie.”


De positieve ervaringen delen met anderen

“Ik ga nog steeds op vaste momenten met Marcel om tafel om de cijfers te bespreken en de balans op te maken. Tussentijds kan ik hem altijd bellen voor vragen en staat hij mij altijd goed te woord. Het is fijn dat hij mij kent, zowel als persoon als zakelijk. Ik hecht veel waarde aan de laagdrempelige manier waarop we met elkaar omgaan. Een open en eerlijke relatie met mijn accountant is hoe ik denk dat het moet zijn”, zo geeft Fabian aan. De positieve ervaring die Fabian heeft met Hendriksen deelt hij ook graag aan anderen. Is er iemand in zijn businessclub op zoek naar een nieuwe accountant? Dan beveelt hij maar al te graag Hendriksen aan. “Ik weet namelijk dat ondernemers een goede partner hebben aan jullie.”

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.