Netwerken, hoe doe je dat?

3 juni 2019 | Blog


In mijn beroep als fiscalist is een uitgebreid netwerk van grote waarde. Ik heb te maken met meerdere disciplines. De kunst is om deze met elkaar te verbinden zodat de klant optimaal kan worden geadviseerd. Omdat je niet altijd beschikt over alle deskundigheid op een bepaald vakgebied zul je een beroep moeten doen op de deskundigheid van anderen. Daar is dus een netwerk voor nodig. Denk aan notarissen, advocaten, mensen uit het bank- of verzekeringswezen maar ook van de belastingdienst. Een netwerk kan daarnaast  bijzonder nuttig zijn om nieuwe klanten te werven. De manier waarop je je in je netwerk presenteert is medebepalend hoe andere mensen over je denken en of ze bereid zijn om nieuwe klanten naar je door te verwijzen.

Het actief opbouwen doe ik mede door het bezoeken van netwerkbijeenkomsten

 

Het opbouwen van een dergelijk netwerk gebeurt op meerdere manieren. Een ding staat wel bovenaan: het heeft tijd nodig. Vaak ontstaat er een relatie omdat je gezamenlijk een relatie bedient. Het actief opbouwen doe ik mede door het bezoeken van netwerkbijeenkomsten. Niet alleen de borrels of openingen maar ook gerichte studiebijeenkomsten. Deze bieden ideale mogelijkheden om nieuwe contacten op te doen. Meestal beschik ik over een deelnemerslijst en ben ik voorbereid op welke mensen er komen en wie ik daarvan graag aan mijn netwerk zou willen toevoegen. LinkedIn is natuurlijk een ideaal platform waardoor je al achtergrondinformatie hebt over iemand maar ook over welk netwerk hij of zij beschikt. Bij een eerste contact is het belangrijk dat je goed weet wie je bent en wat je wilt. Zorg ervoor dat je dat kort en bondig kunt samenvatten. Ik probeer vaak duidelijk te maken waarom ik waardevol zou kunnen zijn voor de ander. Maar aan de andere kant toon ik ook belangstelling in de ander en waarom hij of zij van betekenis voor mij of mijn relaties kan zijn. Het is namelijk een kwestie van geven en nemen bij het netwerken. Nadat een eerste contact tot stand is gekomen probeer ik altijd te verbinden via LinkedIn. Ik probeer echter niet om mij te gretig op de voorgrond op te dringen. Mensen kunnen dat als hinderlijk ervaren. Als ze je nodig hebben komen ze heus wel bij je.

Ik zorg ervoor dat ik regelmatig contact houd 

 

Als een netwerk eenmaal is opgebouwd is het een kwestie van onderhouden en verder uitbouwen. Ik zorg ervoor dat ik regelmatig contact houd. Soms is dat makkelijk omdat je de mensen beroepsmatig nu eenmaal vaak tegenkomt. Maar het kan ook zo zijn dat er weer een tijd is verstreken voordat je iemand opnieuw hebt gesproken. Dan kan het zinvol zijn om even een telefoontje te plegen of even langs te gaan voor een kop koffie. Ik zorg daarbij wel dat ik een interessant nieuwtje heb waarmee iemand wellicht zijn voordeel kan doen. Nooit met lege handen komen want het doel van een netwerk is dat je elkaar wat te bieden hebt.

Wil je in contact komen met mij om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen? Mail dan naar d.deruiter@hendriksen.nl of maak een connectie met mij via LinkedIn.

Dick de Ruiter,

Belastingadviseur

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.