Nieuwe btw-regels voor e-commerce, meld je aan voor het btw-éénloketsysteem!

4 juni 2021 | Blog


In Coronatijd zijn veel mensen noodgedwongen gaan shoppen op het internet. Verkoop je goederen online aan particuliere klanten in andere EU-lidstaten? Dan kan het zijn dat je de btw moest afdragen in het land waar je klant woont. Vanaf een bepaalde omzet moest je je voor de btw in dat land registreren. Dit wordt ook wel de regeling ‘afstandsverkopen’ genoemd.

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe btw-regels gelden voor de verkoop van goederen of diensten aan particuliere kopers in andere lidstaten. Een van de belangrijkste wijzigingen is de introductie van het éénloketsysteem . Hierbij een uitleg:

Nieuwe regels voor afstandsverkopen

Afstandsverkopen zijn verkopen van goederen aan particulieren – en ondernemers zonder btw–nummer – in andere lidstaten. Een belangrijke wijziging is dat je straks als (webshop)ondernemer de btw bent verschuldigd in de lidstaten van je klanten. Om te voorkomen dat je je in andere lidstaten moet registreren, heb je de keuze om gebruik te maken van het éénloketsysteem , ook wel ‘One-Stop-Shop’ of kortweg ‘OSS’ genoemd.

Dit systeem biedt de mogelijkheid om via de site van de Nederlandse Belastingdienst de buitenlandse btw-aangifte in te dienen. Lever je digitale of andere diensten aan particulieren in andere lidstaten? Dan kun je ook gebruikmaken van dit éénloketsysteem.

Nieuw drempelbedrag

Blijft je totale EU-omzet op jaarbasis beneden het nieuwe drempelbedrag van € 10.000? Dan heb je niets met de nieuwe regels te maken en kun je Nederlandse btw blijven rekenen. De goederen moeten dan wel vanuit Nederland worden verstuurd. Het drempelbedrag omvat alle gezamenlijke leveringen en digitale diensten aan particuliere klanten in andere lidstaten.

Je kunt ervoor kiezen om geen gebruik te maken van dit drempelbedrag. Waarom zou je dat doen, en wat is dan de consequentie? Als je verwacht deze omzetgrens toch wel te halen, kun al vanaf 1 juli voor het éénloketsysteem kiezen. Als je met je EU-omzet boven de drempel uitkomt, of je kiest ervoor de drempel niet toe te passen, dan ben je de btw verschuldigd in de lidstaten van je klanten.

Niet-EU-goederen

Een andere wijziging heeft betrekking op niet-EU-goederen. Onder voorwaarden kun je gebruikmaken van een nieuwe btw-vrijstelling bij invoer. Het gaat dan om zendingen met een waarde van maximaal € 150. Voorwaarde is dat je gebruikmaakt van de zogenaamde ‘invoerregeling’ binnen het éénloketsysteem (iOSS) en daarin de buitenlandse btw aangeeft. In dat geval kunnen ook faciliterende platformen zoals EBay een belangrijke rol spelen.

Wat kan Hendriksen voor je doen?

Aanmelden kan nu al via de site van de Belastingdienst onder ‘Mijn Belastingdienst zakelijk’. Als het goed is, dan kun je dan vanaf 1 juli gebruik maken van het éénloketsysteem . Je zult een beslissing moeten nemen over het gebruik van het systeem. Kies je ervoor, dan kunnen wij je natuurlijk ook helpen bij het aanmelden en het opstellen van de (i)OSS-aangifte straks.

Conclusie: verkoop je jaarlijks voor meer dan € 10.000 aan goederen diensten via het internet of verleen je digitale diensten aan particulieren in het buitenland meld je tijdig aan om problemen te voorkomen. Neem gerust contact met ons op zodat we je verder op weg kunnen helpen.

Neem vooral contact met ons op om je op weg te helpen en te adviseren. Je kunt hiervoor bellen naar 0546 – 62 99 00 of mail belastingadviseur Dick de Ruiter via d.deruiter@hendriksen.nl.

 

Auteur: Dick de Ruiter

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.