Patrick Oude Kotte – Oude Kotte Pluimvee

29 juli 2019 | Blog


Op de boerderij van Patrick Oude Kotte kun je met je eigen ogen zien hoe zijn scharrelvleeskuikens worden verzorgd. Via een aparte ruimte met een groot raam kun je in de gigantische schuur kijken waar de 15.000 kuikens te zien zijn. Het bedrijf heeft hij officieel overgenomen van zijn vader in 2011, maar ook daarvoor was hij al erg actief op de boerderij. Zijn vader is de boerderij begonnen met één stal en heeft het opgebouwd tot vijf grote stallen. Momenteel zijn er vier stallen met in totaal 51.000 kuikens, de vijfde stal is een opslag plaats geworden. Elke stal geeft de kuikens de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Hierdoor was het voor de indeling van het terrein beter om de vijfde stal niet voor kuikens te maken. Achteraf is Patrick blij met zijn keuze om met vier stallen verder te gaan: “Het is logistiek gewoon veel beter.  Daarnaast help ik met alles dus ook als je kijkt naar de hoeveelheid werk die ik aankan zijn vier stallen beter voor mij. Je mist een aantal kuikens natuurlijk die voor meer omzet zorgen, maar ik vind dat dit niet opweegt tegen de voordelen die ik van vier stallen heb”.  In 2014 is Patrick van het gewone vleeskuiken overgestapt naar het scharrelvleeskuiken.

“Momenteel zijn er vier stallen met in totaal 51.000 kuikens”

De kuikens moeten verplicht 56 dagen (8 weken) op de boerderij blijven. Als ze precies 8 weken oud zijn, worden de kuikens opgehaald om te worden geslacht. Patrick heeft dan 6 tot 9 dagen om de stallen schoon te maken om de nieuwe kuikens te kunnen ontvangen. “Ik krijg meestal kuikens, maar ik heb nu drie keer eieren gehad die in de stal uitkomen. Het ziet er heel grappig uit en in de toekomst zal dit ook vaker gebeuren, maar het geeft veel extra werk. Daarnaast zegt men dat deze kuikens meer weerstand hebben, maar het ras dat ik hier heb, heeft al meer weerstand dan de reguliere vleeskuikens. Ik denk dus niet dat het dusdanig veel voordelen heeft dat het mij het extra werk waard is”. Daarnaast geeft Patrick aan dat hij de treetjes waar de eieren op worden geleverd, de eieren die niet uit zijn gekomen en de losse schalen handmatig uit de stallen moet halen. Een hele klus waardoor hij liever kuikens krijgt geleverd die al uit zijn gekomen.

“ik kan garanderen dat er geen antibiotica in mijn vlees zit”

De kuikens zijn voor Patrick de corebusiness. Daarnaast verkoopt hij een deel van zijn eigen vlees ook aan huis. De kuikens worden geslacht in de slachterij en vanuit de slachterij komt er een deel weer bij hem terug. “Op deze manier weet ik zeker dat ik mijn eigen vlees verkoop. Het enige nadeel is dat ik slechts één keer in de 9 weken kan bestellen, omdat ik elke 9 weken nieuwe kuikens krijgt. Daarom heb ik nu een vriescel om al het vlees op te slaan. Vooral mensen uit de omgeving halen hier hun vlees, omdat ze het verhaal erachter mooi vinden en omdat ik kan garanderen dat er geen antibiotica in mijn vlees zit”. Door zijn strikte hygiëne beleid weet Patrick te kuikens gezond te houden, zodat zij geen antibiotica nodig hebben.

De zichtstal en de verkoop van zijn eigen vlees zorgt voor meer sociale contacten gedurende de dag. “Mensen kunnen hier gewoon binnen komen lopen om te kijken en een praatje te maken. Hierdoor heb je toch wat meer aanspraak. Als boer ben je veel op jezelf en het is leuk om op deze manier met verschillende mensen in contact te komen” zegt Patrick.

Hoe hij bij Hendriksen is gekomen? “Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe we bij Hendriksen zijn gekomen. Mijn vader was al klant bij Hendriksen toen ik langzaam meer betrokken raakte bij de boerderij. Het bevalt goed en ik heb zelf altijd heel erg de insteek: wat goed is moet je goed laten. Ik heb bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de stallen een partij die mij hierbij helpt. Zij zijn niet de goedkoopste, maar wel de beste. Ik heb er al wel zes of zeven versleten, want als ik niet tevreden ben over de kwaliteit dan gaan ze er na een waarschuwing uit. Ik betaal liever wat meer, maar dat het wel goed gebeurt” zo zegt Patrick. Ook vertelt hij: “Het moet natuurlijk niet te duur gaan worden, maar ook bij Hendriksen heb ik het idee dat ze gewoon een goede prijs vragen in verhouding met de kwaliteit die ze leveren. Ik ben wel een aantal keer benaderd door een andere accountant, ik wil best overstappen als er een reden voor is. Momenteel is er geen reden voor mij om over te stappen want alles gaat goed en ik ben tevreden, dus stap ik niet over”.

“Momenteel is er geen reden voor mij om over te stappen want alles gaat goed en ik ben tevreden”

Het invoeren van de BTW doe ik zelf via iMUIS en aan het eind van elk kwartaal komt Huub Frons en kijken we het even na en dan vertelt mij dan ook of ik alles goed heb gedaan. Ik zie Huub vier keer per jaar voor de BTW en één keer per jaar voor de jaarrekeningen. Soms komen ze tussendoor nog even langs maar die afspraken zijn meestal spontaan en niet op vaste momenten als bij de BTW en jaarrekeningen. Daarnaast heeft Patrick soms ook contact met Martijn ten Dam. “Toevallig belde hij laatst nog, of ik dacht aan het aanleveren van de informatieplicht energiebesparing. Dit moeten we voor 1 juli maken en hij belde mij om mij hieraan te herinneren” zo zegt Patrick.

“Door de aandacht die ik krijg en de kwaliteit die geleverd wordt ben ik tevreden. Het hebben van een accountant geeft rust en zorgt dat ik geen kansen onbenut laat.”

Adviesgesprek aanvragen

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.