Werken of wonen in Duitsland

23 mei 2022 | Blog


Woon je in Nederland en werk je in Duitsland of andersom, dan kom je wel eens voor fiscale uitdagingen te staan: “Hoe zorg ik ervoor dat ik niet dubbel belasting betaal over mijn Duitse inkomen?” “En hoe zit het met sociale verzekeringen?” Ik krijg hier regelmatig vragen over van klanten. In deze blog geef ik je alvast het korte antwoord.

Voorkomen van dubbele loonbelasting

Als je in Duitsland werkt dan betaal je daar logischerwijs ook loonbelasting over jouw arbeidsinkomen. Maar omdat je in Nederland woont, ben je ook voor je ‘wereldinkomen’ in Nederland belast. Dat betekent dat je het Duitse arbeidsinkomen in de Nederlandse aangifte moet opgeven en dat jouw inkomen dus zowel in Duitsland als in Nederland belast wordt. Om dit te voorkomen hebben Nederland en Duitsland hierover afspraken gemaakt. In de Nederlandse aangifte kun je daarom ‘voorkoming dubbele belasting’ aanvragen. Doe dit dus ook.

Hypotheekrenteaftrek

Let wel op: betaal je door de bovenstaande situatie in Nederland geen inkomstenbelasting, dan heb je ook geen recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je een partner die wél in Nederland werkt? Dan kan de hypotheekrente bij de partner in aftrek worden gebracht.

In Duitsland wonen en in Nederland werken

Woon je in Duitsland en werk je in Nederland dan ben je voor de Nederlandse wetgeving ‘buitenlands belastingplichtig’. Het arbeidsinkomen uit Nederland wordt dan in Nederland belast. Als meer dan 90% van je totale inkomen in Nederland belast is, mag je dezelfde heffingskortingen en aftrekposten als een ‘binnenlands belastingplichtige’ (lees: inwoner van Nederland) claimen.

Emigratie

Wanneer je emigreert naar Duitsland krijg je in het jaar van emigratie een speciaal inkomstenbelasting biljet – een zogeheten emigratiebiljet – van de Belastingdienst. Daarin moeten inkomsten in de binnenlandse periode en in de buitenlandse periode worden aangegeven.

Bij emigratie is er ook vaak sprake van een aan- en verkoop van een woning. Om de rente van de nieuwe hypotheek in de Nederlandse aangifte in aftrek te kunnen brengen, moet er aan de voorwaarden voor rente aftrek worden voldaan: Koop je in Duitsland een woning en wil je de betaalde rente kunnen aftrekken, dan kun je lenen bij een Duitse bank, maar dan moet de Duitse lening wel voldoen aan de Nederlandse voorwaarden voor rente aftrek, zoals elk jaar aflossen in maximaal 30 jaar. Houd hier dus rekening mee.

Het emigratiebiljet is niet eenvoudig en het is zeker aan te raden om dit door ons in te laten vullen.

Sociale verzekeringen

Als je in Nederland werkt, ben je inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen verschuldigd, zoals voor de opbouw van je AOW. Werk je in Duitsland? Dan heeft dit ook gevolgen voor je sociale verzekeringen. Ook dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden.

Hopelijk heb ik je een kort maar krachtig inzicht gegeven over de belastinggevolgen van het wonen of werken in Duitsland. Echter, het bovenstaande is nog maar een kleine uiteenzetting van de fiscale aandachtspunten bij internationaal wonen en werken. Heb jij verdere vragen omtrent dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

 

Ingrid Kremers
Belastingadviseur

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.