Wonen in Duitsland, telewerken voor een Nederlandse werkgever

30 november 2023 | Blog


Tijdens en na de corona-pandemie zijn er heel wat mensen meer thuis gaan werken. Woon je in een ander land dan waar je werkt? Dan kan dat telewerken (thuis inloggen op je werksysteem) consequenties hebben voor jouw sociale verzekeringen. Sociale verzekeringen zorgen voor een inkomen bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen, overlijden of werkloosheid.

Wat betekent telewerken voor jouw sociale verzekeringen?

Als je in Duitsland woont ben je in Duitsland verzekerd voor de sociale verzekeringen, tenzij je in een ander land werkt, bijvoorbeeld in Nederland. Voor de sociale verzekeringen wordt dan gekeken naar de periode dat je sociaal verzekerd bent en het wereldinkomen dat je in die periode hebt ontvangen.

Wanneer je voor onbepaalde tijd 100% van je arbeidstijd in Nederland werkt voor een Nederlandse werkgever ben je in Nederland sociaal verzekerd. Maar zodra je voor jouw Nederlandse werkgever gedeeltelijk thuis (in Duitsland) gaat werken, werk je in de praktijk in meerdere landen. De basisregel is dan dat als je minder dan 25% van je arbeidstijd thuis in Duitsland werkt, je toch voor 100% in Nederland sociaal verzekerd bent. Tijdens de corona-pandemie lag dit percentage voor veel mensen hoger. Daarom is er toen een overgangsregeling in het leven geroepen. Deze overgangsregeling is nu ten einde.

Vanaf 1 juli 2023 is de basisregel van 25% weer van kracht

Werk je ook daarna regelmatig thuis? Dan kan telewerken gevolgen hebben voor je sociale verzekeringsplicht. Zit je boven die 25%? Dan is in principe niet het arbeidsland waar je sociaal verzekerd bent, maar je woonland. Echter, voor werknemers die méér dan 25% maar minder dan 50% van hun totale werktijd telewerken in hun woonland zijn er speciale afspraken gemaakt tussen Nederland en Duitsland. Deze groep kan onder bepaalde voorwaarden in uitzondering sociaal verzekerd zijn in hun arbeidsland (in dit geval Nederland). Val jij in die groep? Dan moet je hiervoor een aanvraag indienen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Weer een formulier…

Als grensarbeider heb je te maken met de Europese regels en overeenkomsten die de landen met elkaar hebben. “Weer een formulier wat aangevraagd moet worden…” Toch is het goed dat deze regeling er is. Je wilt immers graag een uitkering ontvangen wanneer je onverhoopt ziek of arbeidsongeschikt wordt. Het is dus ook goed om hier aandacht aan te besteden. Wil je meer weten over de regeling of advies over jouw persoonlijke situatie? Neem gerust contact met mij op!

 

Ingrid Kremers
Belastingadviseur

Afbeelding van belastingadviseur Ingrid Kremers

Ingrid Kremers RB

Belastingadvies

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.