Bedrijf aankopen

Wil je een bedrijf aankopen of overnemen? Hendriksen Corporate Finance begeleidt je graag in dit traject. Want een goede voorbereiding en begeleiding is van groot belang om een succesvolle aankoop te doen of jouw bedrijf verder te laten groeien (buy & build-strategie). Wil je weten waar we je bij kunnen helpen? Plan een vrijblijvend eerst adviesgesprek in met onze specialisten Cor Jan en Damy.

Vrijblijvend adviesgesprek

Bedrijfsaankoop; een intensief traject

Het aankopen van een bedrijf is een intensief traject. Naast dat er op financieel, fiscaal, juridisch en bedrijfseconomisch gebied veel kennis en kunde van je gevraagd wordt, merken veel ondernemers dat er ook op emotioneel vlak veel van hen gevraagd wordt. Hendriksen Corporate Finance zorgt ervoor dat het traject in goede banen wordt geleid en geeft gedegen advies. Zo kun jij de juiste keuzes maken en houd je grip op het project.

Onze aanpak; eerst kennismaken

Hendriksen Corporate Finance zet tijdens een kennismaking uiteen hoe wij voor jou een succesvolle aankoop realiseren. Tijdens dit gesprek bespreken wij de belangrijkste vragen:

  • Welke strategie zit er achter de aankoop?
  • Hoe benaderen wij bedrijven?
  • Uit welke fases bestaat een kooptraject?

Het aankopen van een bedrijf bestaat uit drie hoofdfases: de voorbereiding, de koopfase (en intentieovereenkomst) en de due diligence en overdracht-fase. Wij zorgen ervoor dat die fases in goede banen worden geleid en bij de keuzes die jij in de tussentijd moet maken, krijg je van ons gedegen advies. Zo zorgen we samen voor een succesvolle bedrijfsovername.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding bepalen we gezamenlijk de doelstelling van het project. Jij vanuit jouw visie en wij vanuit onze expertise. Aan de hand van de doelstelling wordt een koopstrategie bepaald. Als onderdeel hiervan stellen wij een kopersprofiel van jou op. Hierin wordt o.a. duidelijk wie de ondernemer is, wat het doel is van de koop, het beschikbare budget en op welke wijze het kooptraject verder in gang wordt gezet. Aan de hand hiervan kunnen we gericht onze zoektocht beginnen.

Koopfase en intentieovereenkomst

In deze fase gaan we op zoek naar een geschikte onderneming om aan te kopen. We starten met het opstellen van een longlist van potentiële bedrijven. Deze lijst bestaat uit bedrijven die voortkomen uit ons netwerk, uit gespecialiseerde (besloten) platforms en bedrijven afkomstig uit jouw eigen netwerk. De bedrijven worden samen met jou besproken om vervolgens te komen tot een shortlist. Met de kandidaten op de shortlist leggen we dan contact. Is er wederzijdse interesse? Dan teken je een geheimhoudingsverklaring om een informatiememorandum te mogen ontvangen. Bij blijvende interesse begeleiden we jou bij het uitbrengen van een indicatief bod. Indien beide partijen voldoende perspectief zien om door te gaan met het traject wordt er een intentieovereenkomst (LOI) opgesteld door jou als koper. Hierover wordt onderhandeld en vervolgens wordt een overeenstemming bereikt over de koopprijs en de bijbehorende voorwaarden.

Due Diligence en overdracht

Als de intentieovereenkomst is getekend, starten wij samen met jou het due diligence (boekenonderzoek) op. Hierin onderzoeken wij de betrouwbaarheid, feitelijkheid en volledigheid van de verstrekte informatie door de verkoper. Na afronding van de due diligence stellen wij samen met onze jurist bij First-Line Juristen een concept koopovereenkomst op. Natuurlijk in samenspraak met jou als koper. Vervolgens organiseren wij (samen met jou) een finale onderhandeling met de verkoper. Mochten er belangrijke verschillen zijn geconstateerd tijdens de due diligence, wordt hierover opnieuw onderhandeld. Dit kan leiden tot eventuele prijsaanpassingen en/of extra garanties en vrijwaringen. Nadat er volledige overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper, wordt de definitieve koopovereenkomst opgesteld. Betreft de verkoop een overdracht van aandelen van een B.V.? Dan vindt de feitelijke levering plaats bij een notaris.

Gespecialiseerd en geaccrediteerd

Hendriksen Corporate Finance is businesspartner van het overnameplatform Brookz en aangesloten bij de beroepsorganisatie voor specialisten in bedrijfsoverdracht (BOBB).

Gratis whitepaper?

Wil je graag meer informatie over bedrijfsovername of het belang van goede begeleiding hierin? Of zoek je juist tips voor het herfinancieren van jouw leningen? Download gratis onze whitepapers via de onderstaande knop.

Whitepapers Downloaden

 

Kom met ons in contact

Onze specialisten Cor Jan Verkerk en Damy Heuver helpen je graag verder. Bel ons op 0546 – 62 99 00. Of vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met jou op.

Adviesgesprek aanvragen

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Manager Corporate Finance

D. (Damy) Heuver

Analist Corporate Finance