Een investeringsbegroting maken

Als je een bedrijf start, is het raadzaam om een investeringsbegroting op te stellen. In deze begroting maakt de ondernemer inzichtelijk hoeveel geld en bedrijfsmiddelen hij/zij minimaal nodig heeft om een bedrijf te kunnen starten. De opbouw van een investeringsbegroting bestaat uit vaste activa en vlottende activa.


ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat is vaste activa?

Dit zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in een bedrijf aanwezig zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn; inventaris, bedrijfsauto, goodwill, waarborgsom, computer, printer of machine.

Wat is vlottende activa?

Bedrijfsmiddelen die minder dan een jaar in jouw bedrijf aanwezig zijn heten vlottende activa. Dit zijn o.a. voorraden, vorderingen, voorfinanciering btw en aanloop- en openingskosten. Een voorbeeld van aanloopkosten zijn notariskosten, inschrijving bij KvK, marktonderzoek, advieskosten en kosten voor het bouwen van een website.

Hoe maak je een goede onderbouwing voor een investeringsbegroting?

Het is belangrijk om grote investeringen te onderbouwen met offertes. Vraag bij meerdere leveranciers een offerte op. Dit is zeer van belang als je opzoek gaat naar externe financiers. Daarnaast moet je rekening houden met onvoorziene kosten.

Download onze gratis whitepapers over bijvoorbeeld ondersteuning bij een bedrijfsovername.

 

HCF-SPECIALS DOWNLOADEN

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Manager Corporate Finance

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.