Management Buy In (MBI)


Bij een Management Buy In (MBI) wordt een (deel van een) bedrijf overgenomen. Een MBI is in feite dus een bedrijfsovername. Dit kan door één persoon, maar ook door meerdere personen. Na een MBI zullen deze personen of persoon zelf de leiding gaan nemen over de onderneming. Wij zijn gespecialiseerd in deze situaties en wij begrijpen als geen ander dat er veel komt kijken bij een dergelijke situatie. Dus wil jij Management Buy In succesvol laten verlopen? Lees in dit artikel meer over wat het precies inhoud en welke stappen je moet ondernemen om het een succes te laten worden. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact op met een van onze specialisten.

Rendementsscan aanvragen

Hoe werkt een Management Buy In?

Wat is nu eigenlijk de betekenis van Management Buy In? Managers of investeerders kunnen kansen zien een bedrijfsovername te gaan doen. Zij kunnen er in dit geval voor kiezen om zichzelf in de organisatie te kopen. Zij hoeven in deze situatie niet direct betrokken te zijn bij de organisatie. Deze partijen kunnen een organisatie in zijn geheel inkopen, of slechts een deel hiervan.

Welke stappen moeten er worden ondernomen bij een Management Buy In?

Hieronder kun je lezen welke stappen het Management Buy In proces kent. Samen met een adviseur van Hendriksen Accountants lopen we alle stappen door. Niets wordt over het hoofd gezien, en alle mogelijkheden zullen worden doorgenomen. Alles staat bij ons in het teken van een soepele en prettige bedrijfsovername.

  1. Vooronderzoek en doel bepalen
  2. Profiel van de juiste kandidaat opstellen
  3. Aanbod onderzoeken
  4. Analyse en waardebepaling bedrijf
  5. Onderhandelen
  6. Intentieovereenkomst
  7. Financiering onderzoeken
  8. Due diligence onderzoek
  9. Overeenkomst

Hoe werkt de financiering van Management Buy In?

Sommige mensen vinden de financiering van Management Buy In een hele drempel. Wij beamen dat het een MBI een risico met zich mee brengt. Echter worden de grootste successen geboekt bij het durven nemen van risico’s. Wij weten hoe jouw risico zo klein mogelijk zal zijn en het mogelijke rendement juist zo hoog mogelijk. Met een grondige analyse, waardebepaling bedrijf en een business plan helpt om dit proces goed te laten verlopen. Voor de financiering zijn er een aantal manieren om aan geld te komen, namelijk door eigen vermogen en vreemd vermogen. Elk van deze mogelijkheden worden overwogen en eventueel ingezet wanneer deze relevant zijn bij jouw bedrijfsovername of bedrijfsverkoop.

Wat zijn de voordelen van Management Buy In?

Bij MBI is een groot voordeel dat het bedrijf waar jij je in wil gaan kopen al een reputatie heeft opgebouwd. Hij is al gevestigd in de markt en er wordt al omzet gedraaid. Je hebt helemaal en voorsprong als het bedrijf ook al winst maakt, hier kun je dan op verder borduren. In deze situatie is het dan ook niet meer de vraag of een bedrijf succesvol gaat worden, maar hoe je het bedrijf verder kunt laten groeien.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden van Management Buy in? Denk jij erover om een bedrijfsovername te doen, of, wil jij je bedrijf verkopen? Neem dan gerust contact met één van onze specialisten op. Wij denken graag strategisch met je mee en we vinden het een uitdaging om samen alle mogelijkheden en kansen te gaan ontdekken. Je kunt bij ons een gratis adviesgesprek aanvragen voor vrijblijvend advies.

Adviesgesprek aanvragen

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief