Management Buy In (MBI)
Vraag jij je af wat Management Buy In betekent? Op deze pagina leggen wij het je uit. Managers of investeerders zien kansen om een bedrijfsovername te plegen. Zij kiezen er in dit geval voor om zichzelf in de organisatie te kopen. In deze situatie hoeven zij niet direct betrokken te zijn bij de organisatie. Deze partijen kunnen een organisatie in zijn geheel inkopen, of slechts een deel hiervan.
Management Buy In (MBI)
Bij een Management Buy In (MBI) wordt een (deel van een) bedrijf overgenomen door mensen die niet direct zijn betrokken bij de organisatie. Een MBI is in feite dus een bedrijfsovername. Dit kan door één persoon, maar ook door meerdere personen. Na een MBI zal deze persoon of zullen deze personen zelf de leiding nemen over de onderneming. De tegenhanger van een Management Buy In is een Management Buy Out (MBO). Hierbij wordt een bedrijf overgenomen door mensen die al in het bedrijf zitten.
Een succesvolle Management Buy In realiseren?
Maar welke stappen je moet nemen voor een succesvolle Management Buy In? Wat zijn de voordelen? En hoe financier je een MBI? Lees er meer over in het onderstaande artikel. Heb je na het lezen vragen? Neem dan gerust contact met Corporate Finance Specialist Cor Jan Verkerk door te mailen naar c.j.verkerk@hendriksen.nl of te bellen naar 0546 – 62 99 00.
Hoe werkt een Management Buy In?
Als managers of investeerders de kans zien om een productgroep of een dienst in de markt te zetten en ervoor kiezen om een bedrijfsovername te plegen, dan wordt dat een Management Buy In genoemd. Zij kiezen er in dat geval voor om zichzelf in de organisatie te kopen. Deze partijen hoeven niet direct betrokken te zijn bij de organisatie en kunnen de organisatie in zijn geheel of een deel hiervan kopen.
Welke stappen moeten er worden ondernomen bij een Management Buy In?
Je moet veel stappen doorlopen bij een Management Buy In:
- Vooronderzoek doen en doelen bepalen;
- Profiel van de juiste kandidaat opstellen;
- Aanbod onderzoeken;
- Analyse en waardebepaling van het bedrijf uitvoeren;
- Onderhandelen;
- Intentieovereenkomst opstellen;
- Financiering onderzoeken;
- Due diligence onderzoek uitvoeren;
- Overeenkomst opstellen.
Hoe werkt de financiering van een Management Buy In?
Om een Management Buy In te financieren zijn er twee mogelijkheden: het gebruik van eigen vermogen of het inzetten van vreemd vermogen. Welke van deze twee mogelijkheden voor jou het meest rendabel is, verschilt per situatie worden bekeken bij de bedrijfsovername of bedrijfsverkoop. Een grondige analyse, een waardebepaling van het bedrijf en een business plan helpen om dit proces goed te laten verlopen.
De MBI wordt doorgaans ondersteund door externe financiers. Er is steeds vaker sprake van stapelfinanciering, wat betekent dat naast eigen middelen van de inkopende partij ook financieringsbronnen als informal investors, een vendorloan of bancaire financiering worden gebruikt.
Wat zijn de voordelen van Management Buy In?
Een groot voordeel van MBI voor de inkopende partij is dat het bedrijf al een reputatie heeft opgebouwd. Het bedrijf is al gevestigd in de markt en er wordt omzet gedraaid. Je hebt een voorsprong als het bedrijf ook al winst maakt, hier borduur je namelijk op verder. In deze situatie is het dan ook niet meer de vraag óf een bedrijf succesvol gaat worden, maar hóe je het bedrijf verder laat groeien.
Meer informatie over een Management Buy In?
Denk jij erover om een bedrijfsovername te doen? Neem dan contact op met Corporate Finance Specialist Cor-Jan Verkerk. Hij gaat het gesprek met je aan en denkt strategisch mee. Via c.j.verkerk@hendriksen.nl is hij te bereiken of bel naar 0546 – 62 99 00.