Extra verhoging minimumloon bijgesteld naar 1,2%

6 oktober 2023 | Geen categorie


De Tweede Kamer heeft haar plan om het minimumloon eenmalig extra te verhogen bijgesteld naar 1,2%. In de dagen na Prinsjesdag stemde een meerderheid in de Kamer voor het plan om het wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 met 1,7% extra te verhogen, bovenop de halfjaarlijkse indexering. Deze verhoging zal betaald worden door 1,2 miljard euro aan extra belastinggeld binnen te halen, zo was het plan. Echter, na berekeningen bleken deze extra inkomsten niet voldoende te zijn om de kosten van de loonsverhoging te dekken. Daarop zijn de partijen het eens geworden over bijstellen van de verhoging naar 1,2%.

Op de initiële geplande verhoging van 1,7% kwam al snel veel kritiek. Zo werd het plan door Ondernemend Nederland met weinig enthousiasme ontvangen. “Die rekening (van de extra verhoging, red.) komt ook weer via een omweg bij de ondernemer terecht” zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL. “Ondernemers moeten dit doorberekenen in de prijzen van hun producten of diensten. Hierdoor wordt de inflatie nog verder opgedreven.”

Naar aanleiding van deze kritiek én door de beperkte dekking van de kosten middels belastinginkomsten, besloten de initiatief nemende partijen GroenLinks-PvdA, D66 en ChristenUnie het plan bij te stellen naar een verhoging van 1,2%. Ook zal de verhoging plaatsvinden per juli 2024, in plaats van per januari 2024. De iets lagere verhoging leidt volgens de partijen nog altijd tot koopkrachtverbetering voor veel mensen. Ook uitkeringen zoals de bijstand en de AOW groeien mee met deze stijging.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.