Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)


Wil je op de hoogte blijven van alle actuele updates die voor jou als ondernemer van belang zijn? Ga dan naar ons corona liveblog via de onderstaande knop.

CORONA LIVEBLOG

Update 22 december 2021

Terugbetaling Tozo-lening

Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de Tozo-lening van maximaal € 10.157 bij hun gemeente, moeten van 1 januari 2022 beginnen met het aflossen op deze lening. Ook de renteteller (2%) gaat dan lopen. De ondernemer heeft vijf jaar de tijd om de lening af te lossen vanaf het moment van verstrekking. Niet bij alle gemeenten is voldoende bekend dat als de ondernemer de lening niet kan terugbetalen, de gemeente uitstel van betaling kan verlenen. Deze optie van uitstel van betaling zal de komende tijd meer onder de aandacht van gemeenten worden gebracht.

 


Update 1 december 2021

Voorlopig geen herstart Tozo-regeling

Ondernemers kunnen momenteel gebruikmaken van de inkomensondersteuning van het reguliere vangnet van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004). Deze regeling is tijdelijk vereenvoudigd om de overgang van Tozo naar Bbz per 1 oktober jl. beter uitvoerbaar te maken. De gemeenten hebben nu voldoende capaciteit beschikbaar om de Bbz-aanvragen af te handelen. Een herstart van de Tozo ligt daarom niet voor de hand. Het kabinet houdt de komende tijd wel de vinger aan de pols.

 


Over de TOZO

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

Eerdere updates

Januari 2021

Er komt toch geen vermogenstoets voor de Tozo (inkomensondersteuning voor zelfstandigen).

Meer weten over Tozo? Neem contact op met je adviseur of bel ons via 0546 – 62 99 00 voor antwoord op je vragen. 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.