Bedrijf verkopen? Wij geven 5 tips!


Wil je jouw bedrijf verkopen? Dat doe je niet zomaar even en het gaat veel ondernemers dan ook niet in de koude kleren zitten. Maar hoe zorg je er toch voor dat je het traject zo goed mogelijk kunt ingaan en kunt afronden? Onze adviseur Corporate Finance Cor Jan Verkerk geeft je 5 tips.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Maak je bedrijf alvast verkoopklaar voor als zich een potentiële koper aandient. Je hebt de grootste kans op succes als je 3 tot 5 jaar voor de verkoop begint met de voorbereidingen. Dat betekent dat het bedrijf organisatorisch en financieel op orde is en dat er een goede profielschets ligt. Vind je het lastig om dit alleen rond te krijgen, dan kan het raadzaam zijn om een adviseur in de armen te nemen die zich hier mee bezig kan houden om te zorgen dat alles klaar staat wanneer het moment daar is dat het bedrijf echt in de verkoop zal gaan.

2. De juiste adviseur

Dit brengt ons meteen bij de tweede tip. Betrek een of meer onafhankelijke en professionele adviseur(s) bij het verkooptraject. Deze adviseur weet welke stappen genomen moeten worden, kan adviseren op financieel gebied, beschikt over een goed netwerk en voert namens jou de onderhandelingen. Bij Hendriksen hebben we een speciale afdeling voor trajecten als deze. Cor-Jan Verkerk is één van onze specialisten als het gaat om het verkopen en kopen van bedrijven. Onder aan dit artikel zie je zijn contactgegevens mocht je eens met hem van gedachten willen wisselen. Ook het bepalen van de waarde van een bedrijf is iets waar hij een echte specialist in is.

3. Onder de radar

Als medewerkers, klanten en leveranciers er lucht van krijgen dat jij je bedrijf gaat verkopen, kan dit tot onrust leiden. Voor je het weet zijn de beste medewerkers vertrokken naar de concurrent en gaan klanten op zoek naar een nieuwe leverancier. Geheimhouding is dus cruciaal totdat de verkoop definitief is. Het is gebruikelijk om al in een vroeg stadium een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen. Het is belangrijk om dit juridisch goed te regelen. Bij Hendriksen werken we nauw samen met onze juridische afdeling waar we First-Line Juristen als strategisch partner hebben. Zo kunnen we ondernemers helpen in elke fase en bieden we een compleet pakket.

4. De kunst van het loslaten

Het gevoel dat je je bedrijf gaat verliezen kan best emotioneel zijn. Voor jou, maar ook voor je medewerkers en klanten. Gedurende lange periode was jij het gezicht van het bedrijf. Na de verkoop is het moment aangebroken om de nieuwe eigenaar de ruimte te geven. Ongetwijfeld zal hij of zij een aantal zaken anders willen aanpakken. Maak daarom vanaf het begin duidelijke afspraken met de koper over jouw rol. Wederom zijn juridische aspecten hierbij belangrijk en is het maken van goede afspraken een echte must.

5. Financieel plan voor de toekomst

Maak een plan dat inzicht geeft in je financiële situatie. Breng je huidige financiën in kaart en denk alvast na over hoeveel inkomen je in de toekomst nodig hebt. Wat is je bedrijf waard, wat heb je aan vermogen opgebouwd, binnen of buiten het bedrijf? En hoe wil je je vrije tijd indelen? Misschien wil je wel een ander bedrijf starten of overnemen? Ook met vervolgstappen kunnen onze specialisten je helpen en begeleiden. Zo kun jij je eigen weg kiezen, maar loop je nooit alleen. Download hier onze whitepaper met tips voor het starten van een (nieuwe) onderneming.

Kennismakingsgesprek aanvragen

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Manager Corporate Finance

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.