Zo verhoog jij het rendement van je horecabedrijf

4 oktober 2024 | Blog


Na een mooie zomer heeft het najaar inmiddels zijn intrede gedaan. De pompoensoep staat weer op het menu, de eerste bokbiertjes worden geserveerd en straks breken ook de herfstvakanties alweer aan! Voor horeca-ondernemers biedt deze periode ieder jaar weer unieke kansen, maar vereist het ook een slimme aanpak. Hoe kun jij als horecaondernemer in de herfstperiode jouw omzet maximaliseren en het rendement verhogen? Van slim inkopen en efficiënt voorraadbeheer tot het creëren van een optimale ervaring voor je gasten. Onze adviseur Wim Lohuis geeft je 7 tips om deze herfstvakantie optimaal te renderen!

 

1. Maximaliseer je inkoopbonus bij je drankenleverancier

Drankenleveranciers bieden aantrekkelijke bonussen als je groot inkoopt. Ben je zelf eigenaar van jouw horeca-pand, dan kun je wel € 175 bonus per hectoliter bedingen. Ben je huurder van het pand? Ook dan valt er zeker te onderhandelen. Wees ook niet bang om deze onderhandeling aan te gaan, je relatie met de leverancier kan dit best hebben. Hetzelfde geldt voor groothandels. Ook met hen kun je gerust eens om tafel om prijsafspraken te maken. Zodoende kun je nét dat beetje extra marge creëren op je producten. Een tip: jouw accountant/adviseur weet doorgaans welke bonussen worden toegekend in de markt, haak hem/haar daarom ook aan tijdens zo’n gesprek.

 

2. Koppel een recapitulatiestaat aan je administratie

Eindeloos veel regels op jouw inkoopfactuur? Stel in samenwerking met jouw horeca-groothandel een recapitulatiestaat op, welke je kunt koppelen aan je administratie. Dit versnelt de factuurverwerking doordat individuele regels op een factuur automatisch worden gegroepeerd in jouw administratie. Zo heb je een duidelijker beeld van de marges die je maakt op jouw verschillende producten. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op met de ICT-consultants van First-Line Automatisering via 0546 – 62 99 20.

Let er trouwens op dat je vetten niet administreert als inkoop, maar als kosten. Hetzelfde geldt voor disposables zoals keukenrollen en schoonmaakmiddelen.

 

3. Koop slim in en maak optimaal gebruik van je voorraad

Voor veel horecaondernemers is het weggooien van ongebruikte dag-voorraad een aanhoudend probleem. Plan je inkoop daarom meer op basis van je tafelreserveringen en minimaliseer verspilling door dag-voorraad slim te beheren. Hergebruik producten waar mogelijk. Bijvoorbeeld door ontdooide inkopen nog diezelfde avond voor de tweede tafelronde te gebruiken. Natuurlijk vergt dit een actieve medewerking van je koks. Betrek hen hier dan ook bij en overweeg hen een training aan te bieden in slim omgaan met inkoop en voorraad.

 

4. Wat is de precieze marge op jouw hardlopers? Creëer inzicht in de inkoopwaarde

Iedere horecaondernemer weet wat zijn hardlopers zijn. Maar weet je ook precies hoeveel marge je op die gerechten pakt? Pak de menukaart er eens bij en ga per gerecht terugrekenen wat de opgetelde inkoopwaarde van alle losse ingrediënten is (daar kunnen wel eens verrassende resultaten uitkomen!). Bepaal op basis van die inkoopwaarde of je misschien bepaalde gerechten moet schrappen of juist meer moet promoten. Ook kun je de kwantiteit van je gerechten aanpassen; zorg voor de juiste proporties, passend bij de prijzen.

 

5. Overweeg min-max contracten voor je personeel

Eén personeelslid per avond te veel is een hoop geld op jaarbasis. Plan daarom je personele bezetting op basis van gemiddelde reserveringen en durf personeel naar huis te sturen als het rustiger is dan verwacht. Een goede uitleg aan je medewerkers zorgt vaak voor wederzijds begrip. Houd daarentegen óók voldoende parttimers stand-by voor het geval het een drukke avond is. Houd hierbij natuurlijk rekening met de afspraken die je met jouw personeel maakt hierover. Overweeg hiervoor min-max contracten te gebruiken. Onze salarisadviseurs kunnen je hierover adviseren. Neem contact op met jouw adviseur of via 0546 – 62 99 00.

 

6. Draai 1,5 ronde per tafel per avond en geef eens wat weg

Iedere dubbel bezette tafel is er één, probeer daarom je reserveringen zo in te plannen dat je per avond zo’n 1,5 ronde per tafel kunt draaien. Zorg ook dat jij én je personeel een oogje op hun gasten houden. Zijn de glazen leeg? Vul ze tijdig bij. Iedere minuut dat er een glas leeg staat, zijn dat misgelopen inkomsten. Geef daarentegen ook eens wat weg aan je vaste gasten of ga eens rond met een schaal borrelhapjes. Kortom: creëer een gunfactor, een reden voor je gasten om terug te komen.

 

7. Haal extra inkomsten uit speelautomaten

Speelautomaten zijn nog altijd een aantrekkelijke bron van inkomsten voor veel horecagelegenheden. Zeker tijdens de donkere dagen van het jaar. Met name cafés hebben nog vaak één of twee automaten staan. Heb je dit nog niet? Overweeg dan om er een te plaatsen. Ook hier kun je vaak een gunstige verdeelsleutel onderhandelen met de exploitant van de automaat. Een verdeling van 60/40 is vaak gebruikelijk, maar ook 65/35 komt voor en is een mooie extra verdienste. Werk daarnaast ook met plaatsingsgeld, bijvoorbeeld door de exploitant eenmalig de (verwachte) jaaromzet als ‘huur’ te laten betalen bij een meerjarig contract.

Tot slot, in de horeca ben je uiteindelijk toch afhankelijk van massa: je hebt veel klanten nodig voor een goede boterham. Daardoor telt elke verbetering in je bedrijfsvoering. Durf daarom te sparren met adviseurs of collega-ondernemers over het verhogen van omzet en het optimaliseren van rendement. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Plan vrijblijvend een eerste adviesgesprek met onze adviseur!

 

Wim Lohuis

MKB Advies

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.