Ondernemer aan het woord: Dick Terpstra

26 februari 2019 | Blog


In hartje Nijverdal vind je een prachtige Delifrance, waar de broodjes vers uit de oven komen en een bar met verse fruitsappen en andere lekkernijen meteen in het oog springen. Dick Terpstra, de eigenaar van deze locatie met ramen rondom het gehele restaurant ontvangt ons hartelijk. Dick is een ondernemer in hart en nieren en al 7 jaar gevestigd in Nijverdal met zijn franchise onderneming van Delifrance.

Het begon ooit met een eigen horecazaak in Almelo waar op een gegeven moment de groei uit was. Zoals hij zelf aangaf: “We konden niet uitbreiden en zaten daardoor gewoon vast”. Dit bracht bij hem de gedachte naar boven om deze zaak te gaan verkopen. Dit was sneller geregeld dan verwacht, maar toen zat hij met lege handen. Hij had geen onderneming meer en ook geen plan wat hij nu wilde gaan doen. Na wat rond te hebben gekeken kwam hij terecht bij McDonald’s en is hij daar aan de slag gegaan als floormanager. “McDonald’s is echt een heel mooi bedrijf, je krijg zoveel trainingen en cursussen. Erg Amerikaans allemaal, maar wel heel interessant.” aldus Dick. Hij was eerst in Holten de floormanager, maar toen ook in Oldenzaal een vestiging werd geopend werd hij gevraagd om hier als verantwoordelijke onderdeel van te zijn. Na een aantal jaar begon het toch bij hem te kriebelen om weer iets voor zichzelf te beginnen. “Ik merkte dat ik de behoefte had om de energie die ik in mijn werk stak meer terug te zien. Bij een eigen onderneming heb je hier controle over en dat is voor mij een motivatie om een eigen onderneming te hebben.” zo zegt hij.

“We konden niet uitbreiden en zaten daardoor gewoon vast”

Na zijn periode bij McDonald’s is hij wederom in Almelo terecht gekomen. Via, via kwam hij in aanraking met mooi pand waar Delifrance een franchise onderneming in wilde beginnen. Hij kwam hiervoor in aanmerking en is zo doende als franchise ondernemer van Delifrance begonnen. Het hielp dat veel mensen Delifrance kenden en dat ze op een mooie zichtlocatie zaten. Het geven van kwaliteit en het geven van een goede klantervaring, daar moesten ze zelf hard voor werken. Met succes, want Dick en zijn vrouw hebben zelfs geprobeerd een tweede locatie in Hengelo te openen, omdat Almelo zo goed liep. Hierbij hebben ze niet het restaurantconcept van Delifrance gebruikt, maar het selfservice concept. Hier konden klanten langs de balie lopen om hun eten te kiezen en deze vervolgens mee nemen naar een tafel. Dit liep niet zoals verwacht. Ze zijn toen gestopt en hebben de zaak in Hengelo weer moeten verkopen, helaas met verlies, maar met een schat aan ervaringen rijker.

“Net dat stapje extra doen is iets wat niet veel accountants doen,
maar wat ik bij Hendriksen en dan in het speciaal bij Mathijs wel ervaar”

Na 16 jaar de Delifrance in Almelo draaiende te hebben gehouden waren ze toe aan wat nieuws. Na een redelijk moeizame verkoop van het pand in Almelo, hebben ze een Delifrance in Nijverdal geopend. Deze hebben ze nu al 7 jaar met veel plezier en succes aan het draaien. Zichtbaar trots op zijn huidige zaak vertelt hij “Delifrance zoals je hem hier ziet loopt zelfs beter dan in Almelo, en daar hadden we een veel groter pand tot onze beschikking.”. “Al die jaren staat mijn accountant, Mathijs, al aan mijn zijde als een echte businesspartner als ik het zo mag noemen.” vertelt Dick.

Onze collega Mathijs Loohuis is de accountant van Dick en al jaren werkt hij met hem samen. “Mathijs was er toen we in Almelo zaten en het ging super goed, hij was er toen we in Hengelo probeerden uit te breiden maar dit niet lukte, hij heeft al onze ups en downs meegemaakt.”. Volgens Dick is dit dan ook het belangrijkste van een accountant, je moet elkaar aan kunnen voelen en hij vindt dat een accountant met zijn kennis en ervaring actief moet meedenken. “Je hebt een accountant niet alleen nodig als het goed gaat met je zaak, maar juist als het minder goed gaat. Pas dan kan hij of zij je helpen om uit het dal te komen.” aldus Dick. Elk kwartaal spreken ze samen de cijfers door en komt Mathijs langs bij hem in Nijverdal om er even goed voor te gaan zitten. Erg prettig vindt Dick. Hij geeft aan zelf wel te kunnen boekhouden, maar alle nieuwste regels en wetgevingen volgt hij niet op de voet en dit is waar Mathijs ook echt een meerwaarde is. Dit is dan ook wat hij andere ondernemers zou adviseren: “Zorg dat je een accountant vindt waar je echt een klik mee hebt en waar je op kunt bouwen. Ga hiermee een langdurige relatie aan, want alleen dan kent je accountant je door en door en kan hij of zij je helpen in goede en minder goede tijden.” Een goede accountant betaalt zichzelf altijd terug weet Dick te vertellen en het geeft hem meer vertrouwen in hoe hij zijn onderneming runt.

Adviesgesprek aanvragen

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.