Bedrijfsverkoop

Een bedrijfsverkoop kan de afsluiting betekenen van een jarenlange carrière of juist het begin van een nieuwe stap. Ongeacht het doel is een bedrijfsverkoop een cruciaal moment in jouw ondernemerschap. Hendriksen Corporate Finance begeleidt en ontzorgt jou in dit proces. We zorgen ervoor dat de juiste stappen worden gezet en geven advies over de te nemen beslissingen. Zo kun jij de juiste keuzes maken en houd je grip op het project.

Vrijblijvend adviesgesprek

Alles wat je moet weten

Verschillende elementen bepalen wat een goed moment is om je bedrijf te verkopen. Ten eerste is de financiële gezondheid van jouw bedrijf cruciaal, zoals de winstgevendheid en het groeipotentieel. Daarnaast kunnen externe factoren zoals gunstige marktomstandigheden en een bloeiende sector van invloed zijn. Bovenal spelen persoonlijke overwegingen mee, zoals leeftijd, gezondheid of veranderingen in levensomstandigheden. Hendriksen Corporate Finance helpt bij het bepalen van het juiste moment om jouw bedrijf te verkopen.

Bij de verkoop van jouw bedrijf zijn er verschillende typen transacties mogelijk. Dit is voor een deel afhankelijk van de rechtsvorm van jouw onderneming. Ben je eigenaar van een eenmanszaak of v.o.f.? Dan wordt vaak gekozen voor de (gedeeltelijke) verkoop van bedrijfsactiva, inclusief inventaris, eigendommen en intellectueel eigendom. Heb je een b.v.? Dan is het mogelijk om jouw aandelen (gedeeltelijk) te verkopen. Dit kunnen bijvoorbeeld investeerders zijn, maar ook concurrenten , leveranciers of klanten. Ook kan een management buy-out plaatsvinden, waarbij niet een externe partij, maar het huidige managementteam het bedrijf overneemt. Samen met onze adviseurs bepaal je welk type bedrijfsverkoop het beste bij jou past.

Een belangrijk element binnen het verkooptraject is de waardering van jouw bedrijf. Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te bepalen. Een belangrijk onderdeel is altijd het analyseren van financiële gegevens, zoals winst- en verliesrekeningen en balansen, het inschatten van toekomstige kasstromen en het beoordelen van markttrends en vergelijkbare bedrijven. Daarnaast kunnen niet-financiële factoren, zoals het merkimago en het klantbestand ook meespelen. Hendriksen Corporate Finance gebruikt verschillende waarderingsmethoden, zoals de discounted cashflow (DCF)-methode, om uiteindelijk tot een zo nauwkeurig mogelijke waardering te komen. Lees meer over bedrijfswaardering.

De verkoop van een bedrijf kan een langlopend traject zijn van soms meer dan twee jaar. Maar het kan ook snel lopen, waarbij soms al binnen enkele maanden een volledige verkoop gerealiseerd is.

Samen met onze adviseurs doorloop je in een verkooptraject de volgende fases. We starten met een grondige voorbereiding, waarbij we de te verkopen bedrijfsonderdelen en de verkoopstrategie bepalen, alsmede het bedrijf waarderen en optimaliseren voor verkoop.

Vervolgens komt de fase van het vinden van potentiële kopers, waarbij we een informatiememorandum delen met geïnteresseerde kandidaten en de eerste kennismakingsgesprekken plaatsvinden.

Daarna gaan we de onderhandelingsfase in, waarbij we de dealstructuur en voorwaarden bespreken en onderhandelen. Met de potentiële koper die het beste bod heeft wordt vervolgens een intentieovereenkomst opgesteld. Tot slot is er de afrondingsfase, waarin de definitieve overeenkomsten worden opgesteld, due diligence wordt uitgevoerd en de overdracht van het bedrijf plaatsvindt.

WAAROM HENDRIKSEN?

Van het verkoop-klaarmaken van jouw onderneming, tot het zoeken van een koper en het finaliseren van de deal, onze Corporate Finance-adviseurs doorlopen samen met jou alle stappen. Is het nodig om een zijstap te maken? Dan schakelen we onze accountants, jurist of fiscalisten in. Zo begeleidt het dealteam van Hendriksen Corporate Finance bij elke stap in het verkoopproces.

  • We maken jouw onderneming verkoop-klaar, zo ga je optimaal de markt op;
  • We huisvesten alle benodigde expertise onder één dak: overnamespecialisten, juristen, fiscalisten, hr-adviseurs en accountants;
  • We begeleiden van het eerste idee tot de definitieve handtekening. En ook daarna.

Kom met ons in contact

Onze specialisten helpen graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met je op.

 

Vrijblijvend adviesgesprek

Vind een vestiging in de buurt

DOE DE FINANCIERINGSCHECK

Ben je op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Doe direct de financieringscheck en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.