Tussengeschoven buitenlandse vennootschap was niet de werkgever

15 maart 2024 | Lonen


Stel, je werkt als vrachtwagenchauffeur regelmatig in het buitenland. Met je 30-tonnen diesel reis je dusdanig vaak naar de uithoeken van Europa, dat je onderaan de streep vaker in het buitenland werkt dan in je woonland. Waar ben je dan verzekerd voor sociale zekerheid? Als een werknemer in verschillende EU- en EVA-landen werkt, hangt de geldende socialezekerheidswetgeving af van Europese regels. Concreet betekent dit dat als je in meerdere landen werkt maar niet voornamelijk in je thuisland, voor jou de wetten  gelden van het land waar jouw werkgever gevestigd is. Maar wat als je officiële werkgever een tussengeschoven firma op Cyprus is?

Neem het voorbeeld van een vrachtwagenchauffeur die eerst voor een Nederlandse transportfirma werkte en (op papier) vanaf 2014 voor een bedrijf op Cyprus. In werkelijkheid werkte hij nog altijd voor de Nederlandse transportfirma, al was het nu via een omweg. Ondanks deze verandering kreeg hij van de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank (SVB) te horen dat de Nederlandse socialezekerheidswetten nog steeds op hem van toepassing waren, inclusief de verzekering voor langdurige zorg.

De chauffeur was het hier niet mee eens. Hij vond dat, omdat zijn nieuwe werkgever op Cyprus zit, de Cypriotische wetgeving voor hem zou moeten gelden – vermoedelijk omdat hij gebruik wilde maken van de lage inkomstenbelasting op Cyprus. De zaak kwam voor het Hof van Justitie EU, die oordeelde dat de echte werkgever degene is die daadwerkelijk de leiding heeft, de lonen betaalt en het recht heeft om te ontslaan – niet per se het bedrijf waarmee hij een arbeidsovereenkomst heeft.

Uiteindelijk besliste de Centrale Raad van Beroep dat, omdat de chauffeur in de praktijk nog steeds voor de Nederlandse transportfirma werkte alsof er niets veranderd was, inclusief het ontvangen van zijn loon via de omweg van het Cypriotische bedrijf, Nederland terecht als zijn werkland beschouwd werd. Dit betekent dat de SVB gelijk had om de Nederlandse socialezekerheidswetten op hem toe te passen.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.