Kamervragen aanvullende randvoorwaarde invaren pensioenen

6 december 2023 | Kantoornieuws


De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft Kamervragen over een aanvullende randvoorwaarde over het “invaren” van bestaande pensioenregelingen in het nieuwe pensioenstelstel beantwoord. De aanvullende randvoorwaarde heeft betrekking op betalingen aan Nederland uit het Europese coronaherstelfonds.

Bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer is toegezegd om de transitieperiode te verlengen tot 1 januari 2028. Dat was voor een meerderheid van de Kamer een voorwaarde om met de wet te kunnen instemmen. De langere transitieperiode heeft tot gevolg dat niet meer voldaan kan worden aan de in het herstel- en veerkrachtplan (HVP) gemaakte afspraken. Betalingen uit de Europese herstel- en veerkrachtfaciliteit (HVF) dienen uiterlijk in 2026 plaats te vinden. Voorafgaand aan de uitbetaling dient Europese verantwoording op de rechtmatige besteding te hebben plaatsgevonden. Door verlenging van de pensioentransitietermijn kan de Europese Commissie niet concluderen of de pensioenhervorming in 2026 is voltooid. In overleg met de Europese Commissie is besloten om de verlenging van de transitieperiode in te passen in de in het HVP vastgelegde afspraken over de pensioenhervorming. Voorwaarde is dat uit de goedgekeurde invaarbesluiten tot en met augustus 2026 blijkt dat 66% van de deelnemers en gepensioneerden uiterlijk per 1 januari 2027 zal zijn overgestapt naar het nieuwe pensioenstelsel. Het niet halen van die doelstelling leidt tot een korting door de Europese Commissie op de betalingen uit het HVF.

De minister ontkent dat de extra randvoorwaarde betekent dat 66% van de bestaande toegezegde vaste uitkeringen voor actieve deelnemers en reeds gepensioneerden omgezet moet worden naar persoonlijke pensioenvermogens, waaruit voortaan een variabele uitkering resulteert. Volgens de minister gaat het om een nadere uitwerking van eerdere afspraken. Daarmee wordt geen verplichting gecreëerd voor sociale partners en pensioenfondsbesturen.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.