Subsidieregeling Verduurzaming Mkb staat weer open voor aanmeldingen

30 maart 2023 | MKB


Vanaf 1 april kunnen mkb-ondernemers weer gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM). De subsidieregeling geldt voor mkb-ondernemingen, die niet onder de energiebesparingsplicht vallen. Zij kunnen subsidie krijgen voor professioneel advies en ondersteuning voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen. In verband met oneigenlijk gebruik is de subsidieregeling medio 2022 stopgezet. Er zijn een aantal aanpassingen gedaan, waarna mkb-ondernemers zich nu weer kunnen aanmelden voor de subsidie.

Aanpassingen

De belangrijkste aanpassing is dat de energieadviseur die de mkb’er helpt met verduurzamen, over minstens 2 jaar ervaring moet beschikken. Ook de regels voor het advies, waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, zijn strenger geworden. Verder dient het energieverbruik van de mkb-onderneming meer gedetailleerd in kaart te worden gebracht. Zo moet het energieverbruik van ieder apparaat, dat in het voorgaande jaar verantwoordelijk was voor meer dan 5% van het totale energieverbruik, worden vastgelegd. De energieadviseur moet voor ieder van deze apparaten één of meer verduurzamingsmaatregelen beschrijven. Doet hij dat niet dan moet hij onderbouwen waarom hij voor een machine geen maatregel adviseert.

Zelf subsidie aanvragen?

De huidige subsidieregeling staat open van 1 april 2023 tot en met 30 september 2023 (17:00 uur). Het subsidiebedrag is minimaal € 400,- en maximaal € 750,-. Tip: via de website van DEB kun je adviseurs vinden die voldoen aan de 2-jaar ervaringseis. Wil je meer weten over de subsidieregeling en of jij hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met jouw Hendriksen-adviseur.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.