Vakantiegeld: houd rekening met het bijzonder tarief

7 mei 2024 | Kantoornieuws


Naast het reguliere loon, ontvangt een werknemer jaarlijks ook een bedrag aan zogenaamde bijzondere beloning. Daaronder vallen bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering en bonussen. Ook het vakantiegeld valt onder die bijzondere beloning. Voor deze beloningen wordt een afwijkende loonheffing ingehouden, volgens een vastgesteld percentage: het bijzonder tarief. Welk percentage voor jouw medewerker geldt, hangt af van het fiscale jaarloon van het voorgaande jaar. Verandert er dit jaar iets in het inkomen van jou of je werknemer? Controleer dan of het juiste bijzonder tariefpercentage wordt gehanteerd.

Vervelende verrassing bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting

Is het fiscale jaarloon hoger dan dat van het voorgaande jaar, waarop het bijzonder tariefpercentage is gebaseerd? En is het tariefpercentage voor bijzondere beloning niet in overeenstemming daarmee aangepast? Dan wordt er mogelijk te weinig belasting geheven over het bijzonder inkomen, bijvoorbeeld over het vakantiegeld. de Belastingdienst corrigeert dit dan via een verrekening bij de inkomstenbelasting, wat tot een vervelende verrassing kan leiden wanneer de definitieve aanslag op de mat belandt. Welk bijzonder tarief bij welk fiscaal jaarloon hoort kun je inzien via de ‘witte tabel bijzondere beloning‘. Redenen waarom er mogelijk een te laag bijzonder tariefpercentage wordt gehanteerd zijn:

  • Medewerker was het afgelopen jaar niet het volledige jaar in dienst;
  • Medewerker is meer uren gaan werken;
  • Medewerker ontvangt een hoger uurloon;
  • Medewerker heeft dit jaar een hoger bedrag aan bijzondere beloningen ontvangen;
  • Er heeft een wijziging plaatsgevonden met extra/nevendienstverbanden.

 

Bijzonder tarief: breng je medewerkers op de hoogte

Om zo’n vervelende verrassing te voorkomen, kan het tariefpercentage voor bijzondere beloning eens per jaar gewijzigd worden. Echter, als werkgever (of extern salarisadministrateur) heb je niet het recht om dit eenzijdig aan te passen. Alleen de werknemer zelf kan dit tarief laten wijzigen middels een schriftelijk verzoek aan de werkgever. Wij raden het dan ook aan om je medewerkers hiervan op de hoogte te brengen. Ook als een medewerker juist minder is gaan werken en daardoor mogelijk in een lager bijzonder tarief valt, is dit relevant. In tegenstelling tot een verhoging, kan een verlaging van het tarief enkel bij de Belastingdienst aangevraagd worden.

 

Vragen? Stel ze gerust

Heb je hier vragen over? Onze salarisspecialisten helpen je graag verder en zijn bereikbaar via 0546 – 53 55 00. Wij kunnen je ook van een voorbeeldbrief voorzien, die jouw medewerkers kunnen gebruiken om het wijzigingsverzoek te doen.

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.