Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Je hebt als ondernemer belastingvoordelen. De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn de meest bekende. In dit artikel meer over de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost levert je als ondernemer honderden euro’s per maand aan voordeel op. De eerste drie jaren van het ondernemerschap wordt de zelfstandigenaftrek verhoogd met de startersaftrek. Lees hieronder verder of je hiervoor in aanmerking komt en neem contact met ons op om dit voordeel mee te pakken.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De naam zegt het al een beetje, de zelfstandigenaftrek is een aftrekpost van de winst van jou als ondernemer. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen. De hoogte van de zelfstandigenaftrek hangt niet af van de hoogte van de winst die je onderneming draait. De aftrek is een vast bedrag dat ieder jaar wordt vastgesteld.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor de zelfstandigenaftrek?

  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • Je voldoet aan het urencriterium (1225 uren);
    • Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit wil zeggen dat je minimaal 1225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt. Hiervoor tellen niet alleen declarabele uren mee. Je mag ook bijvoorbeeld reistijd en tijd voor acquisitie meetellen.
    • Je moet meer dan 50% van de werktijd aan de onderneming besteden. De eerste jaren geldt deze voorwaarde niet.
  • Je had aan het begin van het jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
    • Bij de AOW-leeftijd s de zelfstandigenaftrek 50%.

Zelfstandigenaftrek vanaf 2020

De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren steeds iets verlaagd. Hieronder zie je in een tabel hoeveel de zelfstandigenaftrek is tot en met 2028. Als zzp’er heb je hierdoor elk jaar minder belastingvoordeel voordeel. Lees hierover meer: zelfstandigenaftrek voor zzp’ers.

Ontwikkeling zelfstandigenaftrek 2020-2028

In deze tabel zie je hoe hoog de aftrek is per jaar:

Zelfstandigenaftrek             Bedrag

2020                                      € 7.030,-
2021                                      € 6.780,-
2022                                      € 6.530,-
2023                                      € 6.280,-
2024                                      € 6.030,-
2025                                      € 5.780,-
2026                                      € 5.530,-
2027                                      € 5.280,-
2028                                      € 5.000,-

Zelfstandigenaftrek en loondienst

Werk jij in loondienst? Dan heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek. Echter mag je wel de gewerkte uren in, onder strikte voorwaarden, loondienst meetellen om te voldoen aan het urencriterium. Ben je dus een ondernemer maar daarnaast ook in loondienst? Dan voldoe je wellicht makkelijker aan het urencriterium.

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Als je winst te laag is om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen, mag je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaren. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over zelfstandigenaftrek en of jij hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op door een adviesgesprek aan te vragen, je vraag te mailen naar info@hendriksen.nl of te bellen naar 0546 62 99 00.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.