Jouw bedrijf verkopen: de voorbereiding
24 juni 2024 | Blog
Hendriksen Corporate Finance en First Line Juristen begeleiden gezamenlijk ondernemers bij bedrijfsovernames: ondernemers die hun bedrijf willen verkopen (of juist een bedrijf willen overnemen). Wil je jouw bedrijf verkopen? Dan geldt altijd: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe bereidt je de verkoop van jouw bedrijf goed voor? Welke stappen onderneem je? Onze adviseur leggen uit.
1. Voorbereiding bedrijf verkopen: de knoop doorhakken
De voorbereiding start met het besluit om jouw bedrijf te verkopen. Maar het verkopen van jouw levenswerk is geen gemakkelijke keuze. Wij maken in de praktijk vaak mee dat ondernemers decennialang hard aan hun onderneming hebben gewerkt en het rustiger aan willen doen. Maar het kan ook zijn dat je juist een nieuwe uitdaging zoekt als ondernemer. Leeftijd, ambitie, strategie, gebrek aan opvolging: het kunnen allemaal redenen zijn om je bedrijf te verkopen. Wat je beweegreden ook is; het is geen eenvoudige keuze om je bedrijf te verkopen. Het is dus ook goed hier uitvoerig over na te denken en met vertrouwelingen van gedachten te wisselen. Zorg er hierbij wel voor dat je deze plannen onder de radar houdt, om mogelijke onrust bij medewerkers, klanten en leveranciers te voorkomen.
2. De juridische structuur onder de loep nemen
Heb je de knoop doorgehakt en wil je overgaan tot verkoop van jouw onderneming? Dan starten we met een juridische analyse van jouw bedrijf. Een belangrijk element in deze fase van de voorbereiding is om te besluiten welke onderdelen van jouw bedrijf jij wilt verkopen. De reden om hier al vroegtijdig over na te denken is dat de juridische structuur van jouw onderneming hier vervolgens op kan worden aangepast, wat bij de uiteindelijke verkoop onnodige belastingdruk kan voorkomen. Daarnaast loont het om de activalijst op te schonen alvorens je jouw bedrijf in de verkoop zet.
3. Aan wie verkoop je jouw bedrijf? Een kopersprofiel opstellen
We bepalen samen met jou welk soort kopers mogelijk interessant zijn als overnamekandidaat. Dit kan een private equity-partij zijn, een andere ondernemer (Management buy-in kandidaat), een werknemer/het zittende management (Management buy-out kandidaat) of een mix van deze potentiële kopers. We bepalen welk type partij bij jouw onderneming past én voor welk type jij een persoonlijke voorkeur voor hebt. Op basis van deze factoren stellen we een kopersprofiel op.
4. Diverse analyses: hoe staat jouw bedrijf ervoor?
Vervolgens maken we diverse analyses; van de onderneming, de markt waarin de onderneming actief is en welke kansen en bedreigingen er rondom de onderneming spelen. Deze analyses nemen we mee naar de volgende stap, de waardering van jouw onderneming.
Bedrijfsanalyse
In de bedrijfsanalyse worden de volgende onderdelen nader onderzocht; huidige activiteiten, onderscheidende factoren/waardedrijvers, financiële prestaties, interne organisatie, processen/verantwoordelijkheden, huisvesting, klanten, leveranciers, marketingbeleid, automatisering, kwaliteitsbeleid, geplande/noodzakelijke investeringen, werkkapitaal en de ESG-factoren (environmental, social en governance).
Marktanalyse
In de marktanalyse wordt de marktomvang, klantbehoefte, (markt)ontwikkelingen, trends, kengetallen en toekomstperspectief van de branche in kaart gebracht. Voor de marktanalyse wordt onder andere het DESTEP-model toegepast en bestaat uit de volgende factoren; demografisch, economisch, sociaal-cultureel, ecologisch en politiek-juridisch.
SWOT-analyse
Op basis van de uitkomsten van de bedrijfs- en marktanalyse kan er een SWOT-analyse worden opgesteld. Een SWOT-analyse is een strategisch model dat wordt gebruikt om de sterkte, zwakte, kansen en bedreigingen van een bedrijf in kaart te brengen. Het is een manier om te bepalen waar de onderneming staat en waar kansen en bedreigingen liggen voor de toekomst.
5. De waardering van jouw bedrijf
Na afronding van de bedrijfs- en marktanalyse kan de bedrijfswaardering worden opgestart. De waardering wordt opgesteld aan de hand van de Discounted Cash Flow (DCF) methode. Dit is een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf te bepalen. De DCF-methode kijkt naar de toekomstige verdiencapaciteit (toekomstige kasstromen) van de onderneming en in mindere mate naar (financiële) prestaties in het verleden. De toekomstige kasstromen worden contant gemaakt tegen een rendementseis, wat resulteert in de ondernemingswaarde.
Aangezien de verkoop van een bedrijf meestal de verkoop van aandelen betreft moet de ondernemingswaarde worden vertaald naar de aandelenwaarde. De aandelenwaarde wordt berekend door het opstellen van een zogeheten equity bridge waarvan de elementen hieronder zijn weergegeven;
De Equity Bridge; deze wordt gebruikt voor het berekenen van de aandelenwaarde
6. Opstellen van een informatiememorandum
Na de bedrijfswaardering wordt het informatiememorandum (IM) opgesteld. Dit is een rapport dat wordt verstrekt aan potentiële kopers om hen inzicht te geven in jouw onderneming. Het IM bestaat uit:
- Samenvatting en investeringsoverwegingen
- Algemene bedrijfsinformatie
- Bedrijfsanalyse
- Marktanalyse
- SWOT-analyse
- Financiële analyse
- Contactgegevens
7. De markt op: potentiële kopers analyseren
Vervolgens zetten we de eerste stappen op de markt: er wordt een longlist van potentiële kopers opgesteld die in aanmerking komen om jouw bedrijf over te nemen. Vervolgens komen we tot een shortlist van mogelijke overnamekandidaten die door zowel de adviseur als ondernemer als geschikt worden geacht voor een overname. De kandidaten op de shortlist worden getoetst op criteria zoals voldoende financiële middelen beschikt, relevante kennis en ervaring binnen van de branche etc.
Bedrijf verkopen: Intentieovereenkomst en due diligence
Hebben we na meerdere gesprekken een potentiële koper gevonden? Dan volgen daarna de onderhandelingen, waarbij de gemaakte afspraken worden vastgelegd in een intentieovereenkomst. Tijdens het boekenonderzoek (ook wel: due diligence) krijgt de koper de mogelijkheid om alle (financiële) informatie over jouw onderneming te onderzoeken. Meer over deze fase van de bedrijfsovername lees je hier.
Heb je vragen? Neem contact op met onze adviseurs
Overweeg je jouw bedrijf te verkopen en ben je benieuwd wat Hendriksen hierin kan betekenen? Neem gerust eens contact met ons op door te bellen naar 0546 – 62 99 00. Ook kun je eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen via de onderstaande knop.