Earn Out regeling


Een vaak gestelde vraag van ondernemers is, wat is een Earn Out Regeling eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van een Earn Out Regeling en natuurlijk wanneer is het bruikbaar? Graag leggen we je uit wat deze regeling inhoudt en weet jij na het lezen of het iets is waar je wellicht met ons over in gesprek wil gaan? Lees in dit artikel meer over wat het precies inhoud en wat de voordelen zijn. Daarnaast vertellen we je ook welke nadelen deze regeling kan hebben. Alles om jou goed te informeren voordat je begint aan een dergelijke regeling. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact op met een van onze specialisten.

Rendementsscan aanvragen

Wat is een Earn Out Regeling?

Wanneer er een bedrijfsovername gepland staat, komt natuurlijk vroeg of laat de koopprijs van een onderneming ter sprake. De hoogte van deze koopprijs is afhankelijk van veel factoren. Eén van deze factoren is de toekomstige prestatie die de onderneming zal gaan neerzetten. Heeft een onderneming een goed vooruitzicht, dan zal er een bedrag bij de koopprijs worden opgeteld. Heeft een onderneming een minder goed vooruitzicht dan zal dit bedrag lager zijn. Dit variabele deel is de Earn Out Regeling. De Earn Out Regeling kan in delen worden betaald, dus bijvoorbeeld na het vaststellen van de resultaten van het volgende boekjaar. Daarnaast kan het ook aan het einde van de Earn Out periode plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van een Earn Out Regeling?

  • De onderneming bewijst zelf de waarde. Presteert de onderneming goed dan betaal je meer, presteert hij minder goed, dan betaal je minder.
  • Kom je niet uit een redelijke koopprijs van een onderneming? Dan kan een Earn Out Regeling worden ingezet om het verschil te kunnen overbruggen. Je betaald dit deel dan niet als de onderneming slecht presteert bijvoorbeeld. Dit scheelt risico.
  • De Earn Out kan uit de cash flow van de onderneming worden betaald, dus in feite financiert de onderneming zichzelf.

Wat zijn de nadelen van een Earn Out Regeling?

  • Earn Out Regeling is complex. De koopprijs is afhankelijk van toekomstige prestaties. Daarom moet er goed vast gelegd worden in een overeenkomst wat deze prestaties definieert. Professionele hulp is hierbij essentieel om dit goed vast te leggen.
  • Vaak zijn de regelingen niet goed uitgeschreven en dit kan resulteren in geschillen tussen twee partijen.
  • Bij het manipuleren van de cijfers kan ook de Earn Out worden gemanipuleerd. Fiscaal advies is hiervoor essentieel, en een fiscale behandeling is zeker aan te raden.
  • Earn Out is een incassorisico voor de verkopende partij. Na een bedrijfsovername is het daarnaast onzeker of de koper de verkoopprijs nog wel kan betalen. Professionele hulp en extra zekerheidsmaatregelen treffen is hierbij essentieel.

Adviesgesprek aanvragen

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.