Wanneer heb ik recht op startersaftrek?

Jij hebt als ondernemer een aantal belastingvoordelen. De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn de meest bekende. In dit artikel meer over de startersaftrek. Kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek? Dan heb je ook recht op de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Maak je dus nog geen gebruik van deze aftrekpost(en)? Lees dan snel verder of je hiervoor in aanmerking komt en neem contact met ons op voor meer informatie over hoe jij hier ook gebruik van maakt.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Wat is de startersaftrek?

Met het invoeren van belastingvoordelen voor starters wil de overheid het starten van een onderneming stimuleren. Het starten van een succesvol bedrijf wordt hiermee vergroot. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Heb je recht op zelfstandigenaftrek? Dan heb je ook recht op startersaftrek. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de startersaftrek. Hierover lees je hieronder meer.Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor de startersaftrek?

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je:

  • recht hebben op de zelfstandigenaftrek;
  • in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer zijn geweest;
  • in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebben toegepast.

Hoe hoog is de startersaftrek?

De startersaftrek mag je als starter in totaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van je bedrijf. Je verhoogt dan je zelfstandigenaftrek met € 2.123,-.

Vroeger was de hoogte van de aftrek nog afhankelijk van de winst die je maakte, maar tegenwoordig staat hiervoor een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld.

Startersaftrek doorschuiven?

Vraag jij je af of je de startersaftrek in een jaar van de eerste 5 startersjaren mag doorschuiven naar een ander jaar? En dit terwijl je dat jaar de startersaftrek gebruikt, omdat het mogelijk gunstiger uitkomt? Het antwoord is nee. Helaas is dit niet toegestaan. Maak je in een startersjaar gebruik van de zelfstandigenaftrek, dan heb je ook recht op de startersaftrek en dan moet je die ook gebruiken. Maak je geen gebruik van de startersaftrek? Dan gaat deze helaas verloren. Zonde toch?

Zie ook Artikel 3.76 Wet inkomstenbelasting 2001.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de startersaftrek en wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op door een adviesgesprek aan te vragen, je vraag te mailen naar info@hendriksen.nl of te bellen naar 0546 62 99 00.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.