Houdt jouw onderneming financieel gezond met een goed liquiditeitsbeheer. Jij bent als ondernemer voortdurend op zoek naar de beste manier om je cashflow en liquiditeit te verbeteren. Met de volgende zes tips werk jij toe naar een gezonde liquiditeitspositie.


ADVIESGESPREK AANVRAGEN

1. Scan je kostenstructuur

Neem de kostenstructuur van je onderneming kritisch onder de loep. Stel investeringen op de korte termijn uit die niet noodzakelijk zijn en schrap overbodige kosten. Denk hierbij aan niet-noodzakelijke verzekeringen of abonnementen. Onderzoek de mogelijkheden om producten goedkoper in te kopen bij andere leveranciers en/of onderhandel een (extra) korting bij de huidige leveranciers. Informeer daarnaast bij de bank naar de mogelijkheden om je aflossingen stop te zetten. Een ander alternatief is om de rentekosten jaarlijks te betalen i.p.v. maandelijks. Of wat dacht je van je huurkosten? Informeer bij de verhuurder van het bedrijfspand om de huur te verlagen of stel betalingen, in overleg, uit.

2. Creëer inzicht in je toekomstige kasstromen

Krijg inzicht in je geldstromen en maak ze visueel. VisionPlanner is hier uitermate geschikt voor en wordt steeds meer ingezet door onze adviseurs bij klanten. Werk (toekomstige) scenario’s uit en krijg inzicht hoe je kasstromen zich ontwikkelen in deze situaties. Door Corona komen automatiseringen zoals VisionPlanner in een stroomversnelling terecht en wordt de meerwaarde hiervan steeds meer zichtbaar. Direct inzicht en direct sturen op actuele cijfers geeft jou als ondernemer controle en houvast.

3. Professionaliseer je debiteurenbeheer

Al je debiteuren bijhouden in Excel en handmatig iedere debiteur opvolgen en herinneren om een betaling te voldoen? Gebruik je tijd beter en automatiseer dit proces. Het professionaliseren en automatiseren van je debiteurenbeheer heeft niet alleen als voordeel dat het tijdwinst oplevert, je krijgt ook sneller betaald. Payt is de meest complete software op de markt om je debiteurenbeheer te professionelere en automatiseren. Hendriksen gebruikt zelf ook Payt en ervaart nog dagelijks de voordelen. Het programma is gebruikersvriendelijk, overzichtelijk en focust enkel op klanten die te laat of niet betalen. Payt is volledig geautomatiseerd maar je behoudt altijd de regie in het debiteurenproces. Facturen worden per e-mail verstuurd met een handige IDEAL link om direct te betalen.

4. Maak gebruik van factoring

Een andere snelle methode om aan liquiditeit te komen is om je debiteuren te verkopen aan een factormaatschappij. Binnen 24 uur ontvang jij je geld van de factuur die je verkoopt aan een factormaatschappij. De kosten van factoring bedragen gemiddeld 2% tot 6% van het factuurbedrag. Je verkoopt je (een deel van) het risico aan de factormaatschappij, maar je bespaart kosten van debiteurenbeheer.

5. Genereer extra opbrengsten

Het generen van extra opbrengsten vergt mogelijk creativiteit. Hoe optimaliseer je klantcontacten? Wellicht zit er bij een (kleine) klant een enorm groeipotentieel en is de klantrelatie te intensiveren. Is er een ander soort klant dan die nu in je klantenportefeuille zit waar om je producten/diensten aan te verkopen. Combineer altijd je sterke punten met de kansen in de markt. Het maken van een SWOT-Analyse raden wij dan ook altijd aan. Zo zie je in de Coronatijd dat horeca eigenaren maaltijden verkopen en bezorgen aan huis in plaats van in hun restaurant.

6. Vraag uitstel van betaling aan voor belastingaanslagen

De overheid heeft een regeling in het leven geroepen om betalingen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen uit te stellen. Ook dit is een mogelijkheid om je liquiditeitspositie te verbeteren. Wil jij weten voor welke regelingen jij in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.

Voorkom liquiditeitsproblemen of los ze zo snel mogelijk op

Wil jij meer informatie over hoe jij een gezonde liquiditeitspositie krijgt en/of behoudt? Onze collega’s Roland Knol AA en Cor Jan Verkerk RAB staan voor je klaar. Neem direct contact op door te mailen naar r.knol@hendriksen.nl of c.j.verkerk@hendriksen.nl. telefonisch zijn zij te bereiken via 0564 – 62 99 00.

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Adviseur Corporate Finance

R. (Roland) Knol AA

Adviseur MKB

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief