Houdt jouw onderneming financieel gezond met een goed liquiditeitsbeheer. Jij bent als ondernemer voortdurend op zoek naar de beste manier om je cashflow en liquiditeit te verbeteren. Met de volgende zes tips werk jij toe naar een gezonde liquiditeitspositie.


ADVIESGESPREK AANVRAGEN

1.      Genereer extra opbrengsten

Het generen van extra opbrengsten vergt mogelijk creativiteit. Hoe optimaliseer je klantcontacten?

Wellicht zit er bij een (kleine) klant een enorm groeipotentieel en is de klantrelatie te intensiveren. Combineer altijd je sterke punten met de kansen in de markt. Het maken van een SWOT-Analyse raden wij dan ook altijd aan. Zo zie je in de huidige Coronatijd, met allerlei beperkingen vanuit de overheid, dat horecaeigenaren op zoek moeten naar nieuwe mogelijkheden om toch opbrengsten te genereren. Een voorbeeld hiervan is dat zij  nu de mogelijkheid bieden om online een bestelling te doen in combinatie met een afhaal- of bezorgservice.

2.      Scan je kostenstructuur

Neem de kostenstructuur van je onderneming kritisch onder de loep. Stel de niet noodzakelijke investeringen op de korte termijn uit en schrap overbodige kosten. Denk hierbij aan niet-noodzakelijke verzekeringen of abonnementen en stel de vervanging van de inventaris uit als dit nog voor een jaar bruikbaar is. Informeer daarnaast bij de bank naar de mogelijkheden om je aflossingen tijdelijk stop te zetten. Een ander alternatief is om de rentekosten later te betalen. En wat dacht je van de huurkosten? Informeer bij de verhuurder van het bedrijfspand om de huur (tijdelijk) te verlagen of stel betalingen uit in overleg. Het is belangrijk om ook na de realisatie van de huurverlaging of uitstel van betalingen in overleg met je leveranciers/verhuurder te blijven.

3. Creëer inzicht in je toekomstige kasstromen

Krijg inzicht in je geldstromen door deze visueel te maken. VisionPlanner is hier uitermate geschikt voor en wordt steeds meer ingezet door onze adviseurs bij klanten. Werk (toekomstige) scenario’s uit en krijg inzicht in hoe de kasstromen zich ontwikkelen in verschillende situaties. Door de huidige Coronatijd is het gebruik van Visionplanner in een stroomversnelling terecht gekomen en wordt de meerwaarde hiervan steeds zichtbaarder. Inzicht en direct sturen op actuele cijfers geeft jou als ondernemer controle en houvast.

4. Professionaliseer je debiteurenbeheer

Houd jij nog alle debiteuren bij in Excel en stuur jij hen handmatig herinneringen om een betaling te voldoen? Gebruik je tijd beter en automatiseer dit proces. Het professionaliseren en automatiseren van je debiteurenbeheer heeft niet alleen als voordeel dat het tijdwinst oplevert, je krijgt ook sneller betaald. Payt is de meest complete software op de markt om je debiteurenbeheer te professionaliseren en te automatiseren. Hendriksen gebruikt zelf ook Payt en ervaart nog dagelijks de voordelen. Het programma is gebruikersvriendelijk, overzichtelijk en focust enkel op klanten die te laat of niet betalen. Payt is volledig geautomatiseerd maar je behoudt altijd de regie in het debiteurenproces. Facturen worden per e-mail verstuurd met een handige IDEAL-link om direct te betalen.

5. Maak gebruik van factoring

Een andere snelle methode om je liquiditeit te verbeteren is om gebruik te maken van factoring. Dit is een vorm van debiteurenfinanciering waarin de ondernemer zijn facturatie en debiteurenrisico overdraagt aan een factoringmaatschappij. Bij enkele factoringmaatschappijen ontvangt de ondernemer binnen 24 uur haar bevoorschotting. Dit betekent het verkoopbedrag minus een percentage van de factoringmaatschappij en inhouding om het risico van wanbetaling mee af te dekken. De kosten van factoring bedragen gemiddeld 2% tot 6% van het factuurbedrag.

6. Vraag uitstel van betaling aan voor belastingaanslagen

De overheid heeft een regeling in het leven geroepen om betalingen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen uit te stellen. Ook dit is een mogelijkheid om je liquiditeitspositie te verbeteren. Daarnaast heeft de overheid een breder pakket aan regelingen (o.a. NOW) geïmplementeerd. Wil jij weten voor welke regelingen jouw bedrijf in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.

Voorkom liquiditeitsproblemen of los ze zo snel mogelijk op

Wil jij meer informatie over hoe jouw onderneming een gezonde liquiditeitspositie krijgt en/of versterkt? Onze collega’s Roland Knol AA en Cor Jan Verkerk RAB staan voor je klaar. Neem contact op en mail naar r.knol@hendriksen.nl of c.j.verkerk@hendriksen.nl. Telefonisch zijn zij te bereiken via 0564 – 62 99 00. Lees ook onze pagina over liquiditeitsbegroting voor aandachtspunten en tips bij het opstellen van deze begroting.

C.J. (Cor Jan) Verkerk RAB

Manager Corporate Finance

R. (Roland) Knol AA

Kantoorleider / Accountant

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.