Kom met ons in contact
Onze specialisten helpen graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met je op.
Starten.
Met vertrouwen.
Met echt resultaat.
Met Hendriksen.
Je hebt besloten: “ik wil mijn eigen bedrijf starten”. Gefeliciteerd, je hebt de belangrijkste stap al gezet! Maar wat nu? Hoe maak je een ondernemingsplan? Moet je een zakelijke bankrekening openen? En wanneer ben ik eigenlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) en omzetbelasting (btw). Geen zorgen, we helpen je op weg! Wil je meer weten of op zoek naar startersbegeleiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Voordat je van start gaat, bepaal je in welke vorm je jouw onderneming gaat uitoefenen: alleen of samen met anderen. Ga je alleen van start? Dan is een eenmanszaak een veel gekozen rechtsvorm. Maar je kunt er ook voor kiezen om, eventueel samen met anderen, een zogenoemde rechtspersoon in het leven te roepen, zoals een BV. Een belangrijk voordeel aan een BV is dat de bestuurder (DGA) van een BV in principe niet aansprakelijk is voor de (financiële) verplichtingen van de onderneming. Dit is in tegenstelling tot een eenmanszaak, daarvoor ben jij als rechtspersoon 100% aansprakelijk met jouw privévermogen.
De rechtsvorm die je kiest, heeft niet alleen invloed op de aansprakelijkheid, maar heeft ook invloed op jouw belastingverplichtingen. Zo is een rechtspersoon de eigenaar van de onderneming en daarmee belastingplichtig voor de winst uit onderneming.
Als startende ondernemer kies je doorgaans uit een van de volgende rechtsvormen:
Alvorens je een keuze maakt, is het goed informatie in te winnen over de precieze voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen. Ga eens in gesprek met een mede-ondernemer of met de Kamer van Koophandel. Ook kun je je laten adviseren door een mkb-adviseur.
Heb je een rechtsvorm gekozen? Dan schrijf je je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Lees meer over de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Niet iedereen die ‘ondernemer’ is, is per definitie ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als jouw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer én als je winst kunt verwachten uit deze activiteiten, is er sprake van een bron van inkomen en ben je mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Echter, spelen jouw activiteiten zich af binnen de hobby- of familiesfeer, dan ben je géén ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen:
Vallen jouw inkomsten onder ‘winst uit onderneming’? Dan ben je ondernemer voor de inkomsten belasting. Maar bepalen onder welke bron jouw inkomsten vallen, is nog niet zo gemakkelijk. Wettelijk zijn er een aantal eisen opgesteld die bepalen of je een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Zo moet je bijvoorbeeld de vrijheid hebben om te bepalen hoe jij jouw onderneming runt en met welke opdrachtgevers je in zee gaat. Heb je die vrijheid niet? Dan ben je geen zelfstandig ondernemer. Lees meer over de eisen op de website van de Belastingdienst.
Vanwege de abstracte aard van de gestelde eisen, kan het alsnog lastig zijn om een duidelijke streep te trekken. Onze mkb-adviseurs kunnen je helpen bepalen of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Neem gerust eens contact op met een van onze adviseurs.
In praktische zin, ben je ondernemer als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit ontvangt. Of je ook ondernemer bent voor de omzetbelasting en dus btw moet afdragen, wordt door de Belastingdienst bepaalt. Zij houden hierbij rekening met de volgende zaken:
Zoals je leest, is er hier en daar overlap met de regels voor inkomstenbelasting, maar zijn de regels voor omzetbelasting lichter. Het kan dus zijn dat je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wél voor de btw. Bijvoorbeeld als je omzet hebt (regelmatig inkomsten), maar daarmee geen winst maakt.
Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen in de vorm van de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Zeker in de eerste jaren van jouw onderneming leveren deze aftrekposten aanzienlijke kostenbesparingen op. Lees hier meer over de startersaftrek en zelfstandigenaftrek
Heb je startkapitaal nodig om jouw bedrijf van de grond te krijgen? Ook dan zijn er verschillende regelingen om als starter jouw financiering rond te krijgen. Lees meer.
Het openen van een zakelijke bankrekening is een goede manier om je privé geld en je zakelijke geld gescheiden te houden. Je houdt meer overzicht in je bankzaken en heb inzicht in de in- en uitgaven van je onderneming. Bezoek hiervoor de bank of regel het online via de website van jouw bank. Voor de boekhouding is het belangrijk dat je deze van begin af aan stevig hebt staan. Met online boekhoudprogramma’s zoals iMUIS/King Finance, Twinfield en Exact houdt je jouw administratie gemakkelijk op orde.
Zelfstandigheid komt altijd met risico’s. Hoe goed je je ook hebt voorbereid, bij het runnen van een eigen bedrijf kunnen onverwachte wendingen en gebeurtenissen grote invloed hebben op jouw onderneming – en als gevolg daarvan kan jouw inkomen en/of vermogen in het gedrang komen. Dat is het zogenaamde ondernemersrisico en voor veel mensen maakt dat het starten van een eigen bedrijf ook juist zo uitdagend! Neem deze risico’s echter wel serieus en tref de juiste voorbereidingen, maar weet ook: je bent er nooit 100% klaar voor om je eigen bedrijf te starten.
Dus, ben jij er klaar voor om van start te gaan? Tijdens de opstartfase van je onderneming kan een mkb-adviseur helpen om géén onnodige misstappen te zetten. Onze adviseurs helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op, vraag hieronder een adviesgesprek aan.
Van startersadvies en boekhouding, tot fiscale optimalisatie en salarisverwerking. Als middelgroot accountantskantoor met vestigingen in Twente, Salland en Zuid-Drenthe, staan wij klaar voor mkb-ondernemers, sinds 1955.
Onze specialisten helpen graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan nemen wij contact met je op.
Op de hoogte blijven van actualiteiten, veranderingen in wet- en regelgeving en andere ondernemerszaken? Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief je inbox.