Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Welke subsidies en startersregelingen zijn voor jou als startende ondernemer van toepassing? Wil je een microkrediet aanvragen, een subsidie aanvragen of gebruikmaken van de starters- of zelfstandigenaftrek? Lees hieronder meer over welke mogelijkheden jij hebt en laat deze voordelen niet liggen!

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

1. MKB-krediet of microkrediet via Qredits

Bij het starten ven je onderneming heb je wellicht startkapitaal nodig om te beginnen. Weet jij of je in aanmerking komt voor MKB-krediet? Dit krediet is een zakelijke lening tussen de € 50.000,- en € 250.000,-. Het is bedoeld voor starters en bestaande ondernemers. Ben je ondernemer met een bestaand bedrijf? Dan mogen er niet meer dan 250 medewerkers in dienst zijn. De looptijd is tussen de 1 tot 10 jaar en je betaalt elke maand rente en aflossing. Ben je zzp’er? Ook dan kom je in aanmerking voor een MKB-krediet mits je aan de voorwaarden voldoet.

Kleine lening voor startende ondernemers

Heb je een kleinere lening nodig? Dan is crowdfunding of een microkrediet voor startende ondernemers ook een optie. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op door je vraag te mailen naar info@hendriksen.nl of bel naar 0546 – 62 99 00.

2. Bijstandverlening zelfstandigen

Heb je momenteel een uitkering en wil je voor jezelf beginnen? Dan heb je misschien een financiële ondersteuning nodig. Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is dan wellicht voor jou van toepassing. Deze regeling bestaat uit 1) een aanvulling van je inkomen tot het sociaal minimum voor 12 tot 36 maanden en 2) en bedrijfskapitaal/starterskrediet.

Voorwaarden Bbz-uitkering

  • Je inkomen moet onder bijstandsniveau liggen
  • Je onderneming moet levensvatbaar zijn
  • Je moet jaarlijks ten minste 1.225 uur aan je bedrijf besteden
  • Je vermogen en het partnerinkomen tellen mee
  • De kostendelersnorm geldt (woon je met meerdere volwassenen)
  • Je kunt geen hulp (meer) krijgen via een bank of borgstellingsfonds

3. Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ben je door omstandigheden langdurig arbeidsongeschikt? Maar heb jij toch de ambitie om je eigen onderneming te starten? Dan zijn er ook voor jou verschillende ondersteuningen mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een starters- of voorbereidingskrediet, inkomstensuppletie waarbij je deels een uitkering krijgt en/of een vergoeding voor een voorleeshulp of tolk. Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op door je vraag te mailen naar info@hendriksen.nl of bel naar 0546 – 62 99 00.

4. Borgstelling MKB-kredieten

Heb jij als startende ondernemer weinig zekerheden wat betreft je inkomsten en hoe de toekomst van je onderneming eruit ziet? In dit soort gevallen kan de bank soms geen lening geven. Met de regeling Borgstelling MKB-Kredieten is het toch mogelijk om meer geld te lenen dan je in de eerste instantie op basis van je onderpand krijgt. Deze optie is van toepassing voor ondernemers die al drie jaar ondernemen, maar ook voor jou als startende ondernemer is deze regeling interessant voor je financiële planning. Daarnaast mag je niet meer dan € 50 miljoen omzet draaien per jaar en mag je balanstotaal niet groter zijn dan € 43 miljoen.

Bij het verstrekken van het krediet staat de overheid garant voor 90% van dit bedrag. Wil je meer informatie hierover neem dan contact met ons op door te bellen naar 0546 – 62 99 00. Er zijn bij Hendriksen meerdere financiële adviseurs die je helpen met vragen.

5. Investeringsfondsen: technostarters en creatieve starters

Met de regeling Seed Capital Technostarters is het mogelijk om als tech-starter een investering aan te vragen. Er zijn meer dan twintig verschillende fondsen waar jij als creative- of technische starter aanspraak op kunt maken. Belangrijk om te weten is dat ieder fonds een eigen strategie en aanvraagprocedure hanteert. Ook stelt ieder fonds eigen en andere criteria waar je aan moet voldoen.

6. Rabobank Stimuleringskapitaal

De Rabobank heeft een zakelijke lening voor starters, namelijk stimuleringskapitaal. Dit is een lening die je de eerste twee jaar nog niet aflost waardoor je deze periode meer geld overhoudt om in je onderneming te investeren. Daarnaast heeft het een flexibele looptijd en de mogelijkheid om tot 50% van jouw uitbreiding te financieren.

7. Erasmus for Young Entrepreneurs

Een ander programma waar jij als jonge onderneming aan kunt deelnemen is de Erasmus for Young Entrepreneurs. Dit programma heeft een looptijd van maximaal zes maanden. Je doet ervaring op in een ander EU-land bij een klein of middelgroot bedrijf. Je wordt in deze periode begeleidt door een andere ondernemer en zo doe jij ervaring op.

8. Startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Lees meer over de startersaftrek en zelfstandigen aftrek via de onderstaande knoppen

startersaftrek          zelfstandigenaftrek

M.J.A. (Martijn) ten Dam

Agrarisch adviseur

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.