Je eigen bedrijf starten.


Hendriksen begeleidt al vanaf het begin af aan starters met het opstarten van hun bedrijf. We geven veel fiscale trainingen bij het ROZ en zijn trotse partner van Twente Move2Social. Door ons grote netwerk kunnen wij je in contact brengen met professionals en je daarmee waardevolle mensen laten ontmoeten. Voor het starten van een eigen bedrijf is een goed netwerk namelijk super belangrijk. Hieronder geven we je alvast wat tips waar je aan moet denken. Meer weten of op zoek naar begeleiding? Neem dan contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen

Je eigen bedrijf starten

Klaar om je eigen bedrijf te starten en de eerste stappen te zetten? Het starten van je eigen bedrijf is altijd spannend en wij snappen dit maar al te goed. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor voordat je gaat beginnen. Denk bijvoorbeeld na over het soort rechtsvorm dat je wilt gaan aannemen en hoe je een ondernemingsplan opstelt. Hieronder geven we je de eerste stappen die je moet ondernemen voordat je kunt gaan beginnen.

Welke rechtsvorm ga je aannemen?

Nog voordat je een ondernemingsplan gaat schrijven, moet je bedenken welke rechtsvorm je gaat kiezen. Dit is de allereerste stap in het proces om voor jezelf te gaan beginnen. Je bedrijf moet namelijk bij de Kamer van Koophandel (KvK) worden ingeschreven. Bij deze inschrijving moet je aangeven welke rechtsvorm je bedrijf zal hebben.

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Je hebt je rechtsvorm gekozen en bent klaar voor de volgende stap, het ondernemingsplan. Hoe schrijf je een ondernemingsplan? Wij hebben hieronder een rijtje met onderwerpen die je zeker moet meenemen in dit plan. Het is belangrijk om deze goed uit te werken. Het geeft je een goed beeld van de markt waarin je wilt gaan opereren. Daarnaast kun je eventuele risico’s in beeld brengen en hier op voorhand al op in spelen. Heb je geld nodig van investeerders? Dan kan een goed ondernemingsplan indruk maken op potentiële investeerders om geld te steken in jouw onderneming.

Wat moet er in een ondernemingsplan staan?

 • Introductie/samenvatting
  • Vat je plannen samen, 1 A4 kan al genoeg zijn. Geef je doelstellingen en motivatie om je bedrijf te starten.
 • Wie ben jij
  • Schrijf iets over jezelf. Wie zit er achter je onderneming, wat zijn je drijfveren, opleidingen, contactgegevens en natuurlijk ambities.
 • De onderneming
  • Vertel in dit hoofdstuk uitgebreid wat je bedrijfsplannen zijn. Vermeld ook wat de relevante ontwikkelingen zijn in je branche. Wat heb je nodig om je bedrijf tot uitvoering te brengen? Denk hierbij aan KvK-nummers, leveranciers, verzekeringen en vergunningen.
 • De markt
  • In welke markt ga je opereren en hoe ziet deze er uit? Wie zijn je concurrenten en wat je doelgroep? Geef ook al een indicatie waarom jij anders bent dan de rest en waarom jij dus de markt zou kunnen gaan veroveren.
 • Het marketingplan
  • Hoe ga je jouw idee in de praktijk brengen en natuurlijk aan de man brengen? Hoe promoot jij je onderneming en de producten/diensten die je gaat leveren?
 • Het financiële plan
  • Breng jij eigen geld in of heb je investeerders nodig? Dit zijn vragen die je gaat beantwoorden in het financiële plan. Hoeveel heb je nodig om je onderneming te starten en hoeveel kost het om je onderneming draaiende te houden?
 • Algemene juridische zaken
  • Laat zien in je ondernemingsplan dat je na hebt gedacht over de juridische kant van het starten van een eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld na over een concurrentiebeding of algemene voorwaarden die je wilt gaan opstellen.
 • Het Business Canvas Model
  • Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met dit model. Het is een visuele manier om een beknopt businessplan te schrijven. Nog even een keer alles op een rijtje zetten, zo kun je ook zeker zijn dat je niets bent vergeten uit te werken.

DOWNLOAD HIER ONS GRATIS ONDERNEMINGSPLAN

Schrijf je in bij de KvK!

Het inschrijven bij de KvK is voor iedere ondernemer een verplicht nummer. Je kunt gewoon bij de plaatselijke KvK een afspraak maken om je te laten in schrijven. De kosten van deze inschrijving bedragen eenmalig vijftig euro. Je kunt deze kosten aftrekken zodat je dus in feite minder betaald! Als je bent ingeschreven ontvang je ongeveer een week hierna een BTW nummer. Vanaf dit moment ben je ook btw-plichtig. Belangrijk! Heb je ervoor gekozen om een BV of NV te beginnen, dan regelt meestal de notaris de inschrijving bij de KvK.

Zorg voor een zakelijke bankrekening en een goed boekhoudprogramma.

Het openen van een zakelijke bankrekening is een goede manier om je privé geld en je zakelijke geld gescheiden te houden. Je houdt meer overzicht in je bankzaken en heb inzicht in de in- en uitgaven van je onderneming. Bezoek hiervoor de bank of regel het online via de website van jouw bank. Voor de boekhouding is het belangrijk dat je deze van begin af aan strak hebt staan. Geen gedoe met veel papier, scan alles in en verwerk het online in je boekhouding.

BEKIJK HIER ONZE ONLINE DIENSTEN

Zorg voor een strakke online etalage

Het maken van een website is voor iedere onderneming een echte must. Presenteer je onderneming online en richt hem zo in dat het je doelgroep aanspreekt. Je kunt bijvoorbeeld met WordPress redelijk gemakkelijk zelf een website maken. Ook diensten als Jimdo bieden handige tools om zelf een website te bouwen. Als je een website laat bouwen kan dit veel geld kosten, daarom is het altijd goed om te kijken wat je al wel zelf kunt.

Tot slot

Nu je alles strak hebt staan en goed hebt voorbereid, is het tijd om te beginnen! Zorg dat klanten je weten te vinden en probeer altijd en overal waar je gaat als ambassadeur van je bedrijf op te treden. Heb je toch hulp nodig? Dan zijn wij er voor je. Neem gerust contact met ons op via het onderstaande formulier of bel ons voor een afspraak. Lees ook ons blog over het starten van je eigen bedrijf. Adviesgesprek aanvragen info@hendriksen.nl 0546 – 62 99 00

Klant verhalen

Heb je gevonden wat je zocht?

Wij helpen je om je te vinden waar je naar op zoek bent. Dus heb je hier niet kunnen vinden waar je naar op zoek was? Laat het ons weten!

Ja, ik heb gevonden wat ik zocht

Nee, ik heb niet gevonden wat ik zocht